„Kui Pravda.ru toimetaja Dmitri Sudakov pakkus, et avaldab minu kommentaari, viitas ta mulle kui „aktiivsele Vene-vastasele poliitikule paljude aastate jooksul“. Ma olen kindel, et see ei ole esimene kord, kui venelased on kuulnud mind iseloomustatavat kui nende vastast. Et minu eesmärk siin on kummutada valed, mida Venemaa valitsejad kasutavad oma võimu põlistamiseks ja korruptsiooni õigustamiseks, lubage mul alustada selle ebatõega. Ma ei ole Vene-vastane. Ma olen Venemaa poolehoidja, rohkem Venemaa poolehoidja kui režiim, mis teid tänapäeval vääralt valitseb.

Ma väidan seda, sest ma austan teie väärikust ja teie õigust enesemääramisele. Ma usun, et te peaksite elama oma südametunnistuse, mitte valitsuse ettekirjutuste järgi. Ma usun, et te olete ära teeninud võimaluse parandada oma elusid majandussüsteemis, mis on ehitatud kestma ja toob kasu paljudele, mitte ainult vähestele mõjuvõimsatele. Teid peaks valitsema seaduse võim, mis on selge, järjepidevalt ja erapooletult jõustatud ja õiglane. Ma väidan seda, sest ma usun, et Vene rahvast, mitte vähem kui ameeriklasi, on looja poolt õnnistatud võõramatute õigustega elule, vabadusele ja õnne poole püüdlemisele.

Venemaa kodanik ei oleks võinud avaldada sellist testamenti nagu ma just praegu välja pakkusin. President Putin ja tema kaaskond ei usu nendesse väärtustesse. Nad ei austa teie väärikust ega aktsepteeri teie võimu nende üle. Nad karistavad eriarvamuste eest ja vangistavad oponente. Nad võltsivad teie valimisi. Nad kontrollivad teie meediat. Nad kiusavad taga, ähvardavad ja karistavad organisatsioone, mis kaitsevad teie õigust end ise valitseda. Et põlistada oma võimu, toetavad nad vohavat korruptsiooni teie kohtutes ja teie majanduses ning terroriseerivad ja isegi mõrvavad ajakirjanikke, kes püüavad nende korruptsiooni paljastada.

Nad kirjutavad seadusi, et reeglistada kitsarinnalisust inimeste vastu, kelle seksuaalse orientatsiooni nad hukka mõistavad. Nad heidavad punkansambli liikmed vangi kuriteo eest, mis seisneb provokatiivne ja vulgaarne olemises ning julguse omamises protesteerida president Putini võimu vastu.

Sergei Magnitski ei olnud inimõigusteaktivist. Ta oli Moskva advokaadibüroo raamatupidaja. Ta oli tavaline venelane, kes sai hakkama erakordse asjaga. Ta paljastas ühe suurema eraomandi varguse riigi poolt Venemaa ajaloos. Ta hoolis seaduse võimust ja uskus, et keegi ei saa sellest kõrgemal olla. Oma uskumuste ja julguse eest hoiti teda ilma kohtuta Butõrka vanglas, kus teda peksti, kus ta haigestus ja suri. Pärast surma korraldati talle näidiskohtuprotsess, mis meenutab Stalini aega, ning mõisteti loomulikult süüdi. See polnud kuritegu mitte ainult Sergei Magnitski vastu. See oli kuritegu Vene rahva vastu ja teie õiguse vastu ausale valitsusele – valitsusele, mis on teie ja Sergei Magnitski vääriline.

President Putin väidab, et tema eesmärk on taastada Venemaa suurus kodumaal ja maailma riikide hulgas. Aga milliste meetmetega on ta teie suurust taastanud? Ta on andnud teile majanduse, mis rajaneb peaaegu täielikult mõnedel loodusressurssidel, mis tõusevad ja langevad koos vastavate tarbekaupadega. Need rikkused ei ole püsivad. Ja nii kaua, kui neid on, on need enamasti korrumpeerunud ja mõjuvõimsa kildkonna käsutuses. Kapital põgeneb Venemaalt, mida – seaduse ja korra ning laiapõhjalise majanduse puudumisel – peetakse liiga riskantseks investeerimiseks ja ettevõtluseks. Ta on andnud teile poliitilise süsteemi, mida hoiavad üleval korruptsioon ja repressioonid ning mis pole piisavalt tugev, et taluda eriarvamusi.

Kuidas on ta tugevdanud Venemaa rahvusvahelist mainet? Muutes Venemaa maailma ründavamate ja ähvardavamate türanniate liitlaseks. Toetades Süüria režiimi, mis mõrvab kümneid tuhandeid oma inimesi, et jääda võimule, blokeerides ÜRO-s isegi selle metsikuste hukka mõistmise. Keeldudes pidamast süütute tapatalguid, miljonite põgenike kannatusi ja suurpõlengu süttimise kasvavaid väljavaateid, mis haaraks oma leekidesse teised riigid, maailma tähelepanu asjakohaseks subjektiks. Ta ei paranda Venemaa ülemaailmset mainet. Ta hävitab seda. Ta on teinud Venemaast türannide sõbra ja allasurutute vaenlase, keda umbusaldavad riigid, mis püüavad ehitada turvalisemat, rahulikumat ja õistvamat maailma.

President Putin ei usu nendesse väärtustesse, sest ta ei usu teisse. Ta ei usu, et vaba inimloomus võib tõusta kõrgemale oma nõrkustest ja ehitada üles õiglasi, rahumeelseid ja õitsvaid ühiskondi. Või vähemalt ei usu ta, et venelased suudaksid. Nii valitseb ta, kasutades neid nõrkusi, korruptsiooni, repressioonide ja vägivalla abil. Ta valitseb enda jaoks, mitte teie.

Mina usun teisse. Ma usun teie võimesse ennast ise valitseda ja teie janusse õigluse ja võimaluste järele. Ma usun Vene rahva suurusesse, kes kannatas tohutult ja võitles vapralt kohutava vastase vastu oma riigi päästmiseks. Ma usun teie õigusesse luua tsivilisatsioon, mis on teie unistuste ja ohvrite vääriline. Kui ma kritiseerin teie valitsust, ei tee ma seda sellepärast, et ma olen Vene-vastane. Ma teen seda sellepärast, et ma usun, et te olete ära teeninud valitsuse, mis usub teisse ja vastab teile. Ja ma igatsen päeva, kui teil see on.

John McCain“