Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ütles eile õhtupoolikul kohtumisel Balti riikide presidentidega, et ei ole veel otsust rünnata. Kuid ta ütles, et massiline keemiarelvadega rahva mõrvamine Süüria režiimi poolt on oht ka USA riiklikule julgeolekule ja et maailm oli halvatud, kui nägi Assadi korraldatud massimõrva.

"Suur hulk inimesi arvab, et midagi peaks tegema, kuid keegi ei soovi seda teha,“ ütles Obama. Ta teadvustas, et maailm tunneb „teatud hirmu Iraagi tõttu" – ta ei maininud aga kordagi Briti parlamendi neljapäevast otsust, millega keerati selg peaminister David Cameronile ja sunniti Londonit igasugusest sõjalisest sekkumisest Süüria režiimi vastu keelduma, isegi kui ÜRO keemiarelvaekspertid rünnakut kinnitavad.

Jõuline avaldus Kerrylt

Kõige tõsisem argument ja kõige selgem märk, et rünnak on lähedal, tuli välisminister John Kerry sõnavõtust erakorralisel konverentsil, vahetult pärast luureraporti avaldamist.

USA välisminister ütles, et luureraporti alusel ei ole enam mingit kahtlust, et süüdi on al-Assadi režiim, Süüria riigijuhti iseloomustas ta sõnadega "kõrilõikaja" ja "kurjategija".

"Ma ei palu teil minu sõnu uskuda," ütles Kerry. "Lugege seda ise, kõik kuulajad, kõik inimesed, lugege ise neid tõendeid tuhandetelt allikatele, lihtsalt lugege."

Luureraportist, mis avaldati Valge Maja koduleheküljel, on võimalik teada saada kinnitust, et Ameerika Ühendriikide luureagentuuridel on väga põhjalikult kontrollitud andmeid – videomaterjali, salajast luurematerjali, ohtralt tunnistusi – mille järgi on võimalik öelda, et Bashar al-Assadi režiimi rünnakuga 21. augustil sai surma 1429 süürialast - 426 last.

Just täpne arv ohvreid on asi, mis Washington Posti hinnangul illustreerib hästi Ameerika viha seoses keemiarünnakuga ja luureagentuuride põhjalikkust infomatsiooni kogumisel.

Ameeriklased sõjalist operatsiooni ei toeta

Kerry tunnistas, et tema avaldus võib tunduda sarnane kõigest kümme aastat tagasi tehtud avaldusega Iraagi massihävitusrelvadega seoses, aga ta rõhutas: "Ameerika Ühendriigid ei korda oma luurevigu, mida tehti 2003. aastal Iraagis, Süüria rünnaku puhul oleme oma luureandmeid väga põhjalikult kontrollinud," kinnitas ta.

Obama administratsioon üritab tõestada, et Süüria rünnak on moraalselt õigustatud, sõjaliselt piiratud ja vajalik, et sälitada USA liidripositsooni ja turvalisust. Sellegipoolest ei ole presidendil õnnestunud võita rahva täielikku toetust Süüria ründamisel - viimastel küsitlustel on sõjalise operatsiooni vastu nii maavägedega kui ka ilma 50-44 protsenti ja suisa 80 protsenti ameeriklastest arvab, et küsimust peaks arutama kõigepealt kongressiga.

Rahvusvaheline reageering on vajalik, et hoida ära ligi sajand tagasi toimunud õudusi pärast esimest maailmasõda, arvas Kerry. "See on oluline meie ja meie liitlaste turvalisuse seisukohalt. See on oluline Iisraelile. See on oluline meie lähimate sõprade Türgi, Liibanon ja Jordaania seisukohalt, kes elavad [Süüriast] kõigest kiviviske kaugusel."

Rünnak on võimalik juba sel nädalavahetusel

Süüria julgeolekuamentike sõnul ootab režiim "iga hetk" sõjalist rünnakut, seda eriti pärast ÜRO relvainspektorite julgeolekujõudude saatel lahkumist riigist täna varahommikul. "Ootame rünnakut iga hetk ja oleme valmis sellele vastulööki andma," seisis avalduses.

Nii Kerry kui ka Obama sõnul tuleb võimalik sõjaline rünnak "kitsas ja piiratud" ja ei kesta kaua, samuti ei soovita sekkuda kodusõtta ega Bashar al-Assadit võimult tõugata, sest "eesmärk on režiimi ainult karistada".

Mitme valitsusallika sõnul toimub lääneriikide rünnak juba sel nädalavahetusel, seda enam, et Obama administratsiooni jaoks ei tundu kongressiga nõupidamine enam vajalik olevat.

Ametlikku avaldust siiski veel võimaliku operatsiooni kohta Ameerika Ühendriikidelt ega Prantsusmaalt, kes on samuti nõus Süüriat igahetk Vahemerest ründama, ei ole tulnud.