Nutt tõdes, et Süüria puhul on jätkuvalt aktuaalne küsimus, kas ja kuidas saaksid teised riigid aidata Süüria tsiviilelanikke, eriti lapsi ja naisi.

"Välisriigid on jagunenud president Assadi toetajateks nagu Venemaa, Hiina ja Iraan ning vastasteks – Türgi ja enamik lääneriike," ütles Nutt. "Selline olukord ei aita kaasa olukorra paranemisele Süürias."

Nuti sõnul ei ole lääneriikidel olulisi võimalusi parandada humanitaarolukorda Süürias, otsene sõjaline sekkumine tooks aga kaasa uue Afganistani või Iraagi, mida ei soovi keegi.

"Kuigi ameeriklased on ähvardanud, et vajadus Süürias sekkuda võib tekkida, on selle tagajärjed ettearvamatud ja tsiviilelanikel ei pruugi sellest abi olla," ütles Nutt.

"Võib olla julm tõdeda, et lääs saab hetkel olukorda lihtsalt kõrvalt vaadata ja poliitiliste vahenditega osapooli kokku viia. Samas on ka need algatused olnud senini üpris edutud. Head lahendust pole kellelgi," tõdes riigikogu liige.

Süüria on maailma tähelepanu keskpunktis

Nuti sõnul on Süüria maailma tähelepanu keskpunktis seekord seoses kahtlustustega, et valitsus on kasutanud gaasi tsiviilelanike vastu rahutuste mahasurumiseks. Samas ei ole Süürias eriti midagi muutunud.

"Täiemahuline kodusõda käib juba kolmandat aastat ja lõppu pole märgata," möönis Nutt. "Pigem näib, et jõujooned on kinnistunud ja riik võib jääda pikemaks ajaks permanentsesse lõhestatud olekusse."

Araabiamaad kasutavad keemiaralva jätkuvalt

Nutt lisas, et gaasi kui keemiarelva kasutamine on maailmas erakordselt taunitav. "Araabiamaades kasutatakse aga seda relva, mis Euroopas juba esimese maailmasõja järel relvastusest välja arvati, üsna ulatuslikult edasi," tõdes ta ja meenutas, et Iraagi diktaator Saddam Hussein hävitas keemiarelvaga näiteks kurdi külasid Põhja-Iraagis.

"On teada, et ka Süürias on suured keemiarelva varud, mistõttu Süüria valitsusel on olemas kõik võimalused ka seda kasutada," jätkas Nutt. "Kuna rünnaku ohvritel on just gaasimürgituse tunnused, siis arvatakse, et just valitsus on seda kasutanud."

Nutt lisas, et teadaolevalt mässuliste käsutuses keemiarelva ei ole, kuid teisalt ei saa ka mässuliste väiteid võtta puhta kullana.

"Eks nad ole varemgi suurendanud valitsuse patte, et oma vastupanu õigustada, kasutades sama ka ise ülemäärast vägivalda, sealhulgas tsiviilelanike vastu," meenutas Nutt ja lisas, et seepärast on ÜRO keemiarelva ekspertide lähetamine Süüriasse igati põhjendatud.