"Tegu oli andestamatu ja õudustäratav teoga Bashar al-Assadi režiimi poolt," ütles Kerry erakorralisel pressikonverentsil ja lisas, "mida me viimasel nädalal seal näinud oleme, peaks šokeerima maailma südametunnistust".

Kerry sõnul on valitsusel keemiarünnaku kohta veel lisainfot, mida avalikustatakse lähipäevil, väidetavalt on president Barack Obama'l juba järgneva 24 tunni jooksul plaan kõigest täpsemalt rääkida.

"Igasuguste mõõdupuude järgi on see andestamatu ning hoolimata igasugustest ettekäänetest, kõhklustest ja kahtlustest, millega mõni siin välja on tulnud - on see vaieldamatult aset leidnud," kurjustas Kerry.

Kerry hinnangul on vaja rahvusvahelisel koalitsioonil reageerida ja välisministri kinnitusel on teada, et oma käitumisega on Süüria režiim näidanud, et neil on mida (keemiarelvi) varjata.

Briti välisminister William Hague ja Prantsusmaa president François Hollande on Kerry öelduga rahul ja on nõus, et reageerimine on vajalik.

Relvainspektorid jätkavad uurimist

Hoolimata riigijuhtide väidetest, ei ole ÜRO keemiarelva kasutamist seni kinnitanud ja keemiarelvaeksperdi Åke Sellströmi juhitav rühm jätkab uurimist ka täna.

Eile avati tundmatu snaipri poolt relvainspektorite autokonvoi pihta korduvalt tuli, ükski ametnik vigastada ei saanud. ÜRO pressiesindaja Martin Nesirky sõnul tulistati konvoi esimest sõidukit, mis tuli hiljem välja vahetada.

Konvoi jäi rünnaku alla valitsusvägede ja ülestõusnute vahelises puhvertsoonis ja riigitelevisiooni andmetel oli tegemist terrorirünnakuga ning süüdi opositsiooni võitleja.

Kümnendi rängim keemiarünnak

Kolmapäeval sai Süüria territooriumil opositsiooni teatel president Bashar al-Assadi vägede poolt korraldatud keemiarünnakus surma rohkem kui tuhat kolmsada meest, naist ja last.

Inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati pealinna Damaskuse Ghouta eeslinnade ülestõusnute kantsi ründamisel kolmapäeva keskpäeval mürgigaasi, raketirünnakutega alustati režiimi poolt aga juba varahommikul.

Valitsus mõistagi eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.

Süüria välisminister Faisal al Mekdad ütles pühapäeval CNNi vahendusel, et ÜRO relvaekspertidel on võimalik täielikult ligi pääseda võimalikku keemiarünnaku asukohta pealinna lähistel ja seda viivitamatult.

Washingtoni Lähis-Ida poliitikainstituudi ekspert Andrew Tabler aga nentis, et relvaekspertidelt mingit erilist tulemust oodata ei maksa, sest neil on võimalik keemiarünnakut ainult kinnitada.

"Kedagi süüdi nad mõista ei saa, sest kõigepealt on vaja ÜRO Julgeolekunõukogu luba, mida aga ei ole võimalik ilmselt Venemaa ja Hiina blokeeringu tõttu saada," ütles Tabler.

Allikate andmetel on Briti Kuninglik Merevägi valmis konflikti sekkuma, seda sarnaselt USA, kes juba mitu laeva Süüria lähistele viis, et neilt oleks võimalik soovi korral rakettidega rünnata.