Kreeka valitsus sulges rahvusringhäälingu ERT kuu aja eest kulude kokkuhoiu eesmärgil ja vallandas hulgad töötajaid, vahendab BNS AFP uudist.

"Avalikõigusliku televsiooni saated jätkuvad täna õhtul või homme hommikul, programm koosneb peamiselt dokumentaalfilmidest ja uudisteagentuuride uudistest," ütles televisiooni eest vastutav aseminister Pantelis Kapsis.

Peaminister Antonis Samarase otsus ERT 11. juunil sulgeda vallandas nii Kreekas kui ka välismaal meelepaha ning põhjustas mõõduka vasakpartei lahkumise valitsuskoalitsioonist. Möödunud nädalal jõudis parlamenti eelnõu, mille kohaselt kujuneb uuest ringhäälingust sõltumatu korporatsioon, mis kuulub täielikult riigile.

Valitsusel on kavas hoida sügiseni eetris ajutist programmi, selle aja jooksul loodetakse palgata uued töötajad. Ringhäälingu sulgemisega kaotas töö 2600 inimest.

"Ajakirjanikke oodatakse meile tööle," ütles Kapsis.

Valitsuse väitel oli ERT lootusetult ebatõhus ja neelas aastas kuni 300 miljonit eurot.

Kreeka kõrgeim halduskohus leidis, et riigil oli õigus ERT sulgeda, kuid valitsusel tuleb seista hea selle eest, et avalikõiguslik ringhääling mingil kujul võimalikult kiiresti uuesti sünniks.

Osa ERT-st koondatud töötajatest keeldus koondamist tunnistamast. Nad võtsid üle telejaama peakorteri, mis asub Ateenast põhja pool, ning on alates 1. juunist koostöös Euroopa Ringhäälingute Liiduga saatnud endiselt saateid eetrisse.