Politsei lasi eelmise nädala esmaspäeval Stockholmi Husby eeslinnas tema kodus maha 68-aastase mehe, kes politsei väitel vehkis noaga, vahendab Ilta-Sanomat.

Järgmisel päeval sattus ümbruskonna rahvas mehe kohtlemise tõttu raevu. Politseid süüdistati liigse vägivalla kasutamises olukorra lahendamisel.

Soomes elav Risto Kajanto ütles, et tema õde oli abielus politsei kuuli läbi surnud mehega.

„Nad olid olnud kuskil kohalikus restoranis õlut joomas. Mingid huligaanid olid tulnud tüli norima. Õemees oli toonud kodust suveniirnoa ja see ei olnud mingi matšeete. Ta oli kaitsnud oma naist, aga ei teinud noaga midagi, kellelegi viga ei tehtud,“ vahendas Kajanto õe räägitut.

„Kui nad koju läksid, oli hetke pärast tulnud politsei ja käskinud ukse avada. Nad arvasid, et ukse taga on huligaanid ja ei avanud ust. Õde oli politseile öelnud, et siin pole midagi viga, kõik on hästi,“ jätkas Kajanto.

Kajanto sõnul rääkis õde talle, et järgmiseks lõi politsei ukse maha.

„Päris naise silme all lasi politsei mehe maha. See on ju mõrv, mitte tööõnnetus,“ süüdistas Kajanto.

Kajanto tunnistas, et olukord oli segane, kuid see ei õigusta tema arvates siiski sellist jõu kasutamist. Eriti paneb Kajantot imestama see, kuidas pidi politsei kasutama nii palju jõudu väikesekasvulise mehe vastu.

„See on ülepingutamine. Ta ei olnud kuidagi agressiivne. Olen teda tundnud mitu aastat ja seal isegi elanud ja ta pole kunagi agressiivselt käitunud. Ei ole sellist temperamenti, et peaks naist peksma või naabril üle turja andma,“ rääkis Kajanto.

Kajanto sõnul on tema õde šokis. Tema juures on diakon ja naine ei suuda veel intervjuusid anda.

„See on Rootsi politsei poolt nii suur ülepingutamine, et seda asja ei saa uurimata jätta,“ leidis mees.

Kajanto sõnul on tema 65-aastane õde elanud Rootsis alates 1970. aastatest, kui kohtus ka Portugali päritolu mehega.

Rootsi politsei väidab aga, et mitmed elanikud helistasid ja ütlesid, et 68-aastane mees liigub Husbys kortermaja ümbruses ja ähvardab inimesi matšeetega. Politsei püüdis kõigepealt telefoni teel meest alla andma sundida. Kui see ei õnnestunud, löödi uks maha ja politsei väitel üritati jätkata mehega läbirääkimisi.

Kui ka see ei õnnestunud, tulistas politsei avalikkusele antud informatsiooni järgi mehe pihta 5-6 lasku. Mees suri haavadesse teel haiglasse või haiglas. Politsei väitel oli koos mehega korteris naine, kes oli ohus. Naine ei saanud teadetekohaselt viga.