"Eesti kontekstis on e-valimiste manipuleeritavus ka praktikas tõestust leidnud. Nimelt võitsid e-häälte abil parempoolsed parteid, kes muidu ei oleks võimule pääsenud. Ning nüüd on e-valimistest kümne küünega kinni hoidmine nende ainuke lootus võimul püsida ja üldse mingisugustki positiivset tulemust saada nii kohalikul kui ka riigi tasandil," kirjutas Savisaar Kesknädalas.

"Kui parempoolsed poliitikud oleks oma võidus kindlad ilma e-valimisteta, siis mis põhjusel proovitaks Eestis kasutada poolikult välja arendatud ja streikivat e-valimiste süsteemi, ja seda veel olukorras, kus valimistulemuste kontrolliminegi on lükatud alles kusagile kaugesse tulevikku. Mingit sisulist õigustust ja põhjendust mittetoimiva süsteemi kasutamiseks ei ole. Järelikult saame ikkagi rääkida ainult sellest, et parempoolsetel on oma võimuloleku säilitamisega rasked lood ja e-susserdamine tundub olema selleks ainsaks võimaluseks," süüdistas Savisaar.

"Mitu inimest koostas ka hagisid nõudega, et e-valimiste andmekandjaid vähemalt ei hävitataks. Teisisõnu, et sellise kahtlase ja meie demokraatiat manipuleeriva valimisprotseduuri tõendid jääksid alles," kirjutas Savisaar.

"Kuid kas kohtud kuulasid? Loomulikult mitte. Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula korraldusel hävitati kõik tõendid, ja kiirkorras. Ehk siis e-kuriteo tõendid hävitati viisil, nagu kuritegude puhul ikka kombeks tundub olevat," jätkas Tallinna linnapea.

"Nii nagu kohtud ei arvestanud taotlusega e-valimiste manipuleerimise arvatavad tõendid säilitada, nii ei võtnud kohtud sisulise arutluse alla ka paljusid teisi kaebusi ja proteste e-valimiste osas. Valimistulemused hävitati ja Reformierakond kuulutati valimiste võitjaks. E-valimisi kaitsnud tuumik Märt Rask, Heiki Sibul ja nende kaaskond erinevate vihjete ja otseste kuritarvitustega lihtsalt ei arvestanud."

Galojan näitas näpuga Pentusele

"Reformierakonna hingeelu tundva Anna-Maria Galojani hinnangul on e-valimiste üks suurvõitja reformierakondlane Keit Pentus-Rosimannus. Oma raamatus „Kuidas minult varastati miljon" selgitab Galojan, et e-valimised muutsid Keit Pentuse häältesaagi kahe valimiste lõikes 70 häälelt seitsmele tuhandele häälele ja seda ilma mingi erilise pingutuseta oma populaarsust reaalselt kasvatada. Seega võib Eestis hulgaliselt manipulatsioone korda saatnud Keit Pentus-Rosimannust nimetada e-valimiste suurvõitjaks küll," jätkas Savisaar.

Parempoolsed poliitikud pole Savisaare sõnul huvitatud e-valimiste süsteemi testimisest. "Süsteem ei ole turvaline ja selles on n-ö tagauksed, kustkaudu on võimalik sobivas koguses hääli kokku saada tagamaks endale valimisvõit. Parempoolsed ei saa lubada endale nende tagauste sulgemist, sest mida aeg edasi, seda vähem saavad nad loota reaalsetele häältele ja seda rohkem peavad nad ennast valimisvõitjaks valetama," leidis Savisaar.

"Kahjuks ei ole Eestis aga valimistulemusi tühistatud ja võimul on endiselt need, kelle häältesaak salapärasel viisil e-kanalites paisus. See on avalik saladus, et asi ei ole aus, kuid niipalju Eestis veel tõde välja öelda ja selle põhjal käituda ei julgeta, et me näeksime tänaval inimesi valevalitsejate tagasiastumist nõudmas. Kahjuks on nad võimul ja nagu praktika on tõestanud, ei ole Eesti nende valitsemisest võitnud. On aga katastroofiliselt kaotanud."

"Seega ei ole e-valimiste tühistamata jätmise hind mitte üksnes kaugenemine demokraatiast, vaid meie riigi otsene sotsiaal-majanduslik allakäik. See ei ole mitte teoreetiline väide või arvamus, vaid selles allakäigus võib veenduda igaüks ise, kes natukenegi Eestis ringi vaatab - riigist lahkuvad inimesed, majanduslikud läbikukkumised, vaesuses elavad lapsed jne. E-valimiste abil võimul olevad valevalitsejad on läinud Eestile liiga kalliks maksma," süüdistas Savisaar.