Arveteklaarimine Neste tanklas

Taasiseseisvunud Eesti ajaloo üks esimesi kurikuulsamaid allmaailma arveteklaarimisi toimus 1993. aasta mais, kui toona Eesti allmaailma juhtinud Linnuvabriku grupeering tappis ja vigastas üliraskelt Tallinnas Järvel Neste tanklas nendega kohtuma tulnud Permi allilmategelasi. Toona tulistati seal surnuks Permi grupeeringu üks juhte Vladimir Baskov, temaga koos olnud Vjatšeslav Platonov ja Sergei Birjukov said vigastada.

«Permikad» väljusid kohvikust ja jalutasid tankla parklasse Mercedese poole, kui nende selja taga peatus väikebuss. Selle tagauksed lükati lahti, üks mees hüppas automaadiga välja ning karjus: "Teile, p*derastid, on meil üks kingitus!" Baskov sai automaadivalangust kuus kuuli selga ja suri silmapilkselt, teised kaks said vigastada.

Põhjuseks, miks toona kohtumine veriseks läks, oli erinevate allikate kohaselt metalliäri, mille käigu "permikad" väidetavalt Eesti grupeeringul naha üle kõrvade tõmbasid.

Lükati tee korrusmaja hoov - Ärimees Kalev Kure tapmine

16. november 2005. aastal sõitis aastaid Linnuvabriku grupeeringut juhtinud ärimees Kalev Kurg koos elukaaslase ja lapsega Tallinnas Lükati teel Hummeriga oma kodu juurde. Eesti allilmaliidriks tituleeritud mees jõudis vaevalt autost välja astuda, kui kõlas automaadivalang. Lahkamisel leidsid uurijad 44-aastase Kure kehast üle 10 kuulihaava.

Kuigi politseinikud jõudsid kohale kiirelt, ei õnnestunud neil tulistajat tabada ning ärimehe surma põhjused ning tagamaad on siiani segased. Ühe versioonina kirjutas 2010. aastal Eesti Ekspress, et mõrva põhjuseks võis olla Kure võlgujäämine spordikaupadega äri ajanud Margo Mittalile, kes ärimehe tüli pärast kõrvaldada lasi. Samas on aga spekuleeritud ka võimalusega, et allmaailm vajas uut liidrit ning Kurg selleks enam lihtsalt ei sobinud.

Tihase 12 - atentaat Imre Arakale

1997. aasta jaanuaris tulistati toona 39-aastast kurikuulsat Imre Arakat, kui ta väljus Tallinnas Tihase 12 asuvast eramajast ning hakkas oma «kurbade silmadega» Mercedes-Benz 280 E poole minema. Kurjategija varitses ilmselt kõrvalmaja hoovi varjulisemas nurgas ja tulistas Araka suunas kolm lasku, mis tabasid Araka auto juhipoolset ust, aeda ja naabermaja.

Ebaõnnestunud atentaadi põhjuse ühe versioonina arvati siis olevat Araka seotus segaste omavaheliste arveteklaarimistega, mille tõttu sooviti Arakat hirmutada. Teise kriminaalpolitseinike versiooni järgi aga arvati, et atentaadi võis tellida mõni Araka äripartner, sest Arakas oli toona end usinalt kinnisvaraärisse sisse söönud ja seal suuri laineid löönud.

Pommiplahvatus Estonian Airi piletikassa ees

1993. aasta 26. augustil toimus Estonian Airi kassa juures võimas plahvatus. Linnuvabriku grupp planeeris Permi grupeeringu liidrite Aleksander Siiraku ja Sergei Potšivalovi vastu õhkimist, kuid kaugjuhitav pomm plahvatas varem. Nii Siirak kui tema kõrval seisnud Sergei Potšivalov pääsesid toona eluga. Viga said ka kaks juhuslikku möödujat. Plahvatus, milles kasutati ekspertide hinnagul 5-8 kilogrammi trotüüli, muutis väljakut tundmatuseni.

Kohus mõistis toona selle teo eest süüdi Robert Pohlaku, kellele määrati 10-aastane vanglakaristus.

Atendaadikatsed Tartu mnt. spordiklubi juures "Teflonmees" Meelis Laole 

Eesti allmaailma üks kurikuulsamaid mehi on kindlasti ärimees Meelis Lao, keda on üritatud ebaõnnestunult korduvalt tappa. 1995. aasta 13. detsembril tulistati Laod Tartu mnt. 50 asunud spordiklubi Flexer ees automaadist Kalashnikov rinda ning mees sai ülirakseid vigastusi, ent jäi ellu.

1997. aasta 4. märtsil plahvatas aga sama spordiklubi ees prügikastis olnud pomm. Atentaat tehti Laole pärastlõunal, kui kui toona 30-aastane Lao väljus paari mehe saatel Tallinna keskturu lähedal Tartu mnt 50 spordiklubist Flexer. Kui Lao jõudis autost sammu-kahe kaugusele, pandi plahvatama sealsamas prügikastis olnud põrgumasin.

Meelis Lao sai toona plahvatuses üliraskelt vigastada ning ta viidi kohe Mustamäe haiglasse operatsioonile, mis kestis ligi neli tundi. Pommiplahvatuse taga arvati toona olevat Lao ja allilma ühiskassa tegelike peremeeste järjest teravnev konflikt. Samas kahtlustati ka versiooni, et Laod võisid üritada tappa eestlastest allilma ärimehed, põhjuseks lahendamata rahaprobleemid ja mittenõustumine Lao tähelennuga.

Keskturg - allilma süda

Tallinnas asuv keskturg on olnud läbi aegade üks allilma peamisi arveteklaarimise kohti. Tants turu ümber algas juba 1996. aastal, kui nii tollane turujuht Mati Kebina kui ka Tiiu Silves tahtsid 30 miljoni krooniga turgu osta. Erastamisest ei saanud asja ning Kebina tõrjuti Keskturult väiksemale Nõmme turule.

Pärast Kebinat hakkas turul asju korraldama abilinnapea Mait Metsamaa, kes teatavasti 1999. aasta 12. oktoobril hukati.

Sama aasta suvel üritati tappa ka tolleaegset keskturu juhti Vadim Polištšukki tema kodu lähedal Kakumäel. Puhkes tulevahetus, kuid rängalt haavatud ärimees jäi ellu. Hiljem on atentaadi korraldajana nimetatud lootustandvat noort sportlast Jevgeni Bõkovit, kes olevat tahtnud oma tapetud isa eest kätte maksta.

Kuigi võiks arvata, et maffia arveteklaarimised turgude lähedale pandud lõhkekehadega jäid eelmisesse aastakümnesse, siis nii see päris ei ole. Mullu 31. mail said Keskturu juurde väljakutse nii politsei kui demineerijad, sest ühe auto küljest leiti lõhkekeha meenutav ese. Demineerijate hinnangul oli tegu lõhkekehaga ja nad toimetasid eseme leidmiskohalt minema.

Praeguseks on teada, et põrgumasin oli ilmsel mõeldud viinaärimees Igor Savenkovile ning selle teo eest on kohtu all ka kaks meest - Ralf Miller (60) ja Sergei Starõhh (37), kelle kapo pidas kinni mullu 30. juulil.

Mehi kahtlustatakse mõrvakatses ja lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises.

Männiku karjäär - allilma "surnuaed"

Männiku karjäär Tallinnas oli Eesti riigi algusaegadel kurikuulus paik. Seal ajas kuritegelik maailm oma äri ja klaaris arveid. Karjääriliiva sai kiiresti haua kaevata ja vajadusel ruttu kinni ajada, mistõttu on sealt läbi aegade avastatud suur hulk surnukehi ja on tõenäoline, et selles liivas puhkab teine samapalju arveteklaarimisele jalgu jäänud inimesi.

Küll aga hakati aja edenedes sinna piirkonda liialt palju maju ehitama, mistõttu muutus laipadest vabanemine ja äri ajamine seal allmaailma jaoks riskantsemaks.