Üle vaadatakse kõik valimispäeval üle kontrollimata jäänud valmiskastid, millest kaks kolmandikku valitakse juhuvalimi teel, ütles valmiskomisjoni president Tibisay Lucena, vahendab BNS.

"Mingil juhul ei tohiks seda sammu tõlgendada häälte ülelugemisena," märkis Lucena.

Opositsiooniliider Henrique Capriles ütles, et aktsepteerib kohtu otsust, sest tema hinnangul maksid talle pühapäevastel valimistel võidu just üle kontrollimata hääled. Varem oli Capriles nõudnud kõigi häälte ülelugemist. "Me teame, kus esines probleeme," lausus opositsiooniliider 12 000 hääletusmasinaga antud häältele viidates.

Lucena sõnul alustatakse kontrolliprotseduuriga järgmisel nädalal ning see kestab kuu aega.

Komisjoni teatel edestas presidendi kohusetäitja Nicolás Maduro pühapäeval peetud valimistel opositsiooni kandidaati Henrique Caprilest ainult 262 000 häälega. Maduro kogus 50,66 ja Capriles 49,06 protsenti häältest. Ühtekokku hääletas 14,9 miljonit inimest. Lucena kuulutas toona, et tegemist on lõplike valimistulemustega. "Rahvas on teinud oma otsuse," lausus ta.

Maduro vannutatakse reedel presidendiks. Neljapäeval lendas senine presidendi kohusetäitja Peruu pealinna Limasse Venezuela kriisi arutamiseks kokku kutsutud Lõuna-Ameerika liidrite erakorralisele kohtumisele.

Caprilese leer on keeldunud valimiskaotust tunnistamast.

USA välisminister John Kerry ütles kolmapäeval kongressis, et Washington ei tunnusta veel Madurot Venezuela uue presidendina ja avaldas toetust Caprilese nõudele hääled üle kontrollida.

Lucena otsus paistab kannapöördena valitsuse tegevuses, mis kontrollib kõiki riigiasutusi ning on mitu päeva valitsusvastaseid meeleavaldusi maha surunud. Riigi ülemkohtu esimees teatas kolmapäeval, et Caprilese nõudmine kõigi häälte ülelugemiseks on ebaseaduslik.

Ühtegi välisvaatlejat presidendivalimiste läbiviimise jälgimiseks riiki ei lubatud.

Riiki 14 aastat juhtinud Hugo Chávez suri 5. märtsil 58-aastasena, taastumata detsembris Kuubal tehtud järjekordsest vähioperatsioonist. Enne lõikusele minemist nimetas ta oma kauase kaasvõitleja ja senise asepresidendi Maduro võimupärijaks.