"Sellisel pidulikul ja Eesti Vabariigile olulisel päeval ei peaks endise Tallinna abilinnapea ja praeguse riigikogu liikme personaalküsimus olema teemaks, kuid siiski oli. Selline räige sõnavõtt enne Tartu rahu aastapäeva eestlaste ja eesti keele välja suremisest oli kõigile solvav," ütlevad IRLi liikmed.

IRLi rahvuslaste sõnul polnud Toomi väljaütlemine juhuslik kokkusattumus. "Arvestades Kalle Klandorfi septembris esitatud avaldust venekeelsete gümnaasiumide ülemineku kohta valdavalt eesti õppekeelele, kus ähvardati valitsuse paindumatuse korral uue ja hullema pronksiööga. Paari päeva tagune Yana Toomi intervjuu venekeelsele portaalile kuulub samasse ritta, mis on suunatud venekeelse elanikonna huvi vähendamisele eesti keele õppimise vastu ja tekitab Eestis teadlikult pingeid rahvusgruppide vahel."

IRL Rahvuslased leiavad, et selline avaldus ei ole kohane ega väärikas riigikogu liikmele. "Analüüs näitab, et sarnaste avaldustega võivad tulla välja teisedki riigikogu liikmed, kuid loodetavalt saab neid inimesi vaid ühe käe sõrmedel üles lugeda. Selleks, et selliste inimeste hulk riigikogus ei kasvaks Eesti Vabariigile ohtlikule tasemele tuleb jätkata 1990. keskpaigaks kokkulepitud konservatiivset kodakondsuspoliitikat ning mitte mingil juhul ei tohi laiendada topeltkodakonsusega inimeste ringi Eesti Vabariigis."