Sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik Elve Tonts tõi välja, et mullu 1. aprilli seisuga tasus pensioni pealt tulumaksu 84 922 inimest.

Tonts pidas võimalikuks, et inimeste arv, kes peavad hakkama pensioni pealt tulumaksu tasuma, võib 1. aprillist tõusta.

Täna on keskkmine vanaduspenision 318 eurot. Prognoositav keskmine vanaduspension on 1. aprillist 335 eurot, tulumaksuvaba on mittetöötavatel eakatel hetkel 336 eurot.

„Olukord on murettekitav ja vajab lahendamist,“ tõdes Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu juhataja Andres Ergma. Ergma lisas, et positiivne on rahandusministri ettepanek tulumaksuvaba miinimumi tõsta, kuid ta kardab, et ühe ministri ettevõtmistest võib jääda väheks.

Ergma sõnul saabub kevadine pensionitõus ajal, kus Eesti on läinud üle
avatud elektriturule, lisaks tõusevad küttehinnad, eriarstiabi visiiditasu ja haiglapäeva tasu. „See kõik mõjutab eakate toimetulekut ning reaalse sissetuleku tõusu suure tõenäosusega ei tule,“ tõdes Ergma.

Igal inimesel on õigus üldisele maksuvabale tulule suuruses 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus. Pensionäridel on lisaks pensioni osas õigus täiendavale maksuvabale tulule 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus.

Kokku on pensionäridel õigus saada tulumaksuvaba tulu 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kuus.

Rahandusminister Jürgen Ligi käis esmaspäeval Eesti Päevalehes välja idee suurendada tulumaksuvaba miinimumi. Ligi arvates võiks see toimuda pärast 2015. aasta tulumaksu langetamist.

Sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ütles varasematele tulumaksuteemalistele vaidlustele viidates, et kui jää üldise maksuvabastuse asjus näib olevat murdunud, siis pensionide täiendava maksuvabastuse osas ta nii optimistlik ei ole.

Nestor meenutas, et juba täiendava 192 maksuvaba euro sisseviimine aastaid tagasi oli keerukas.

Nestor on veenudnud, et pensionite tulumaksustamise teema tõstatub enne 1. aprilli. "Tulumaksuvaba miinimum muutus suureks teemaks sellel nädalal," ütles Nestor. "Olen kindel, et mitmete ettepanekute seas tuleb arutusele ka pensionide maksuvabastuse suurus."

Samas näeb ta juba ette rahandusministri hoiakuid selles küsimuses, mis pensionide täiendava maksuvabastuse koha pealt ei pruugi olla samad, mis üldise maksuvabastuse tõusu asjus ja ilmselt ei soovita penisionide tulumaksuvaba miinimumi tõsta ka ka pärast 2016. aastat.