Kell 10.30 algaval tseremoonial meenutatakse 1920. aasta 3. jaanuaril Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel kehtima hakanud vaherahu, mis tähistas Eesti täielikku võitu Vabadussõjas, teatas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Relvarahu aastapäeva tseremoonial kõnelevad kaitseminister Urmas Reinsalu ja Tallinna Reaalkooli õpilane Karl Erik Lillo, palvuse peab peapiiskop Andres Põder.

Samuti tähistatakse relvarahu aastapäeva kirikukellade helinaga üle kogu Eesti, vaikuseminutiga raadioprogrammides ning laevaviledega sadamates. kaitseväe üksused ja kaitseliidu malevad asetavad pärjad Vabadussõja mälestussammastele kõikjal Eestis.

31. detsembril 1919 jõudsid Eesti ja Nõukogude Venemaa läbirääkimistel vaherahu sõlmimiseni, mis nägi ette sõjategevuse lõpetamist Eesti ja Nõukogude Vene rindel 3. jaanuaril 1920 kell 10.30. Kuu aega hiljem, 2. veebruaril kirjutasid pooled Tartus alla rahulepingule ja Vabadussõda oli lõppenud Eesti võiduga.

Vabadussõjas võideldes langes ligi 5000 inimest.

1920. aastatel sai alguse traditsioon pidada iga aasta 3. jaanuaril relvarahu kehtimahakkamise hetkel vaikuseminutit, austamaks Vabadussõjas võidelnud eestlasi ja välismaalasi.