Saksa lambakoer jäi kevadel auto alla, luumurrud käpas. Pandi metallplaat. Kui kuu aega oli koer põdenud hirmsa valu käes, hakkas minu kui peremehe peale urisema, kui sidet vahetasin. Kahe kuu möödudes võeti plaat ära, koer paranes kiiresti, aga urisemine on jätkunud tänase päevani, kord vähem, kord rohkem. Olen karanud talle ka viimases hädas ise kallale ja pannud maksma end kui peremeest, aga ei paista see ka aitavat.

Üksi loom ei tohi põdeda hirmsa valu käes. Selle vastu on valuvaigistid. Valu muudab kurjaks nii inimese kui looma. Kasutage feromoone, vältige esialgu urisemist esilekutsuvaid tegevusi (käppade katsumine) ja hankige abi koerte käitumisprobleemidega tegelevalt loomaarstilt või mõnelt kogenud koeratreenerilt.

Kas on võimalik, et minu kuldsel retriiveril on tekkinud "hot spot" talvel. Suvel oleme küll tähelepanelikud selle suhtes, aga et talvel tekiks, seda ei oleks osanud oodata. Kuna tal on varem olnud see, siis olen peaaegu kindel, et tegemist on justnimelt selle haigusega. Kas see on üldse aastaaegadest tingitud?

See on võimalik, ehkki on enamasti sooja ja niiske aastaaja probleem. See ei ole iseseisev haigus, vaid haiguse sümptom. Vaata ka siit lähemalt.  

Kohe 2-aastaseks saav taksikoer on kevadeks juba terve aasta igapäevaselt oma iget ja huult käpaga pidevalt kraapinud ning sügab aegajalt on igemed kihvade pealt katki. Siiani pole üheltki loomaarstilt küsides targemaks saanud. Viljandis võeti proov ning mingi bakteriga tegu pole. Näris suvel ka lakkamatult kive, sõi kaltsiumi vitamiini. Millega võib tegu olla ja mis selle vastu teha? Ah jaa, rohkem hakkab sügama kui erutub  mängides jne.

Kui isegi loomakliinikus koera ülevaatuse käigus ei suudetud haiguse põhjust tuvastada, siis ilma patsienti nägemata ei tahaks ma küll netitohtrit mängima hakata. Kas probleemiks võiks olla hambad/igemed või hoopis suuümbruse nahk? Esimesel juhul soovitaks konsulteerida hambahaigustega tegelevate loomaarstidega (dr. Kääramees Tartus ja dr. Siibak Tallinnas), teisel juhul võiks abiks olla dermatoloog dr. Belova Tallinnas.

Minu kiisul tekivad kõhtu karvapallid, kuigi söök on alati olnud nn karvapalli teket takistav. Samuti saab kiisu vabalt väljas käia. Kuidas me saaks karvapalle tõhusamalt vältida ja mis meetodil Teie juba tekkinud pallid eemaldate? Tänan.

Kas kiisu oksendab karvapalle? Ilmselt oksendab, sest kuidas te muidu teaksite, et tal kõhus karvapallid tekivad. Lisaks spetstoidule võib anda ka karvapallide moodustumist takistavaid pastasid Cat Malt, laxatone, Duo Malt. Karvapalle tekib rohkem ka siis, kui kass end ülemäära lakub. Vt. sügeluse kohta lähemalt raamatust lk. 57.

Kas ja kui palju mõjutab kääbuskoera kutsika söötmine seda, kui suureks ta kasvab? Või on see määratud ainuüksi geenide poolt?
Kuidas suhtute sellesse, et 4-5-kuuselt hakata kutsikat harjutama täiskasvanud koera söögiga? Kas ja kuidas mõjutab see kutsika kasvu kiirust ja muud arengut?

Suuremaks on keeruline sööta (geenid), paksuks saab sööta aga küll. 4-5 kuune koer on saavutanud ca 40% täiskasvanu kaalust ja on veel ikkagi kutsikas. Täiskasvanu söögiga võib vähehaaval harjutama hakata, aga lõplik üleminek võiks toimuda ikkagi 9-11-kuuselt.

Prantsuse buldog. Koer närib oma käppasid ja käpad lõhnavad nagu pesemata jalad. millega saaks koera aidata?

A) Põhjus kindlaks teha. Abi võib olla sagedamast pesemisest (nt. kloorheksidiini
sisaldava šampooniga).
Teine soovitus on lugeda lisa raamatust leheküljelt 57.

Mis dieeti soovitate väiksele paksule koerale?

Paljud toidufirmad pakuvad spetsiaalseid „Light“, „Obesity“ või „Satiety“ tooteid. Anda mõnda neist täpsete juhiste järgi ja mitte lasta end provotseerida (maiuste juurdenurumine).

Mure kassiga. Kass on umbes 4 aastane ja kevadel hakkas korisema ja ragisema. Hingamine on raske. Ise tunneb ennast normaalselt, lööb nurru, mängib, sööb jne.. Aga see korisev hingamine on vahel hullem vahel vaiksem ja nii juba pea aasta. Kass elab toas, aga käib ka õues. Kui lõua või kaela juurest sügada, siis on nagu tunne, et natuke paistes ja talle väga meeldib kui sealt kaela ümbert mudida. Mis võiks probleemiks olla?

Arsti juurde.

Meie 2-aastasel sakslasel on selline asi, et suvel kratsib ta nagu hull ja karvad tulevad kõhu alt ära, ka küünarnukkidelt. Oleme proovinud erinevaid toite, antibiootikume kuure, mitte miski ei aita. Ja nüüd siis on taas tal kohati karvad puudu

A) Tõenäoliselt on tegemist mingi allergiaga, mille väljaselgitamine nõuab palju aega ja sageli ka spetsialisti abi (dr. Belova)
B) lk. 57

5-aastasel labradoril praktiliselt kogu aeg kõrvad haiged. Ta kratsib ja nühib neid. Lisaks lõhnavad väga ebameeldivalt. Antibiootikumide kuur aitab ainult 1-2 nädalat. Siis hakkab jälle kõik otsast pihta. Käinud oleme väga erinevate arstide juures, ka Tartu Ülikooli Loomakliinikus. Antud kõiksugu vereanalüüsid. Tulemust ei mingit. AB kuur ja varsti jälle sama jama tagasi.

Kõrvapõletik on sageli atoopia (lk.57) või toiduallergia osa. Kui allergeeni ei õnnestu välja selgitada ja kõrvaldada, siis loom terveks ei saagi. Antibiootikume tulebki kasutada nii sageli kui vaja. Vahel kasutatakse niinimetatud pulssteraapiat. Oma loomaarstiga leiate kindlasti võimaluse, kuidas põletikke kontrolli alla hoida isegi siis, kui allergeeni tuvastamine ebaõnnestub. Kui kõrvapõletikud on pidevad ja saavad ebakorrektset ravi, siis tekivad muutused kõrvakäigu ehituses, protsess muutub krooniliseks ning allub iga korraga üha halvemini antibiootikumidele.

Kuidas siis ikkagi on nende nn "poetoitudega"? Meie aastane kiisu (esimene meil, briti lühikarvaline) sööb heameelega vahelduseks Whiskas'i pakikesi (linnu-, küüliku-, pardi-, lambalihaga) ja muidu Royal Canini kuivtoitu. Toorest liha enam väga ei taha, pisemana näksis hakkliha ja ka kana... Piima ei joo. On koolkond, kes arvab, et peab ainult kuivtoitu sööma, siis need, kes ütlevad selle jama olema. Eks asi peab olema muidugi tasakaalus... Millest ei tohiks loobuda? Kus on tõde? :)

Tõde ei ole. Nii nagu inimeste toitumiseski. Mitmest eri dieedist me oleme kuulnud viimase paari aasta jooksul? Ikka üks tervislikum ja looduslikum, kui teine. Kuidas me nende hulgast endale õige välja valime? Tervet mõistust appi võttes. Loomale niisamuti. Hoiduda äärmustest ja paluda loomaarstilt abi, kui tegemist on tundliku loomaga (allergiline, kasvuhäiretele kalduv jne.).
Toitumisest saab lähemalt lugeda ka Toometi värskest raamatust leheküljelt 89.

Mis on Teie seisukoht koduloomade üldvaktsiini koha pealt? Kas see siiski on nii vajalik, kui enamus loomaarste kipub korrutama? Kuid jäetakse hoiatatamata vaktsiiniga kaasnevate kõrvalmõjude eest? Vaktsiini tõttu tekkis meie kassil tõsine allergia, millega kaasnes oksendamine, hingeldamine ning närvilisus, õnneks oli meil võimalus toimetada ta koheselt kiirabisse, kus viibis terve öö tilguti all. Arvates, et teeme oma loomale head, käies eeskujulikult vaktsineerimas, oleksime võinud hoopis ta kaotada.

Marutaudi vastane vaktsineerimine on kohustuslik nii koertel kui kassidel. Teised vaktsiinid tehakse omaniku soovil ja loomaarsti soovitusel. Loomaarstid soovitavad, sest teavad, mida vaktsineerimata jätmine tähendab. Mitte küll võib-olla niipalju konkreetselt teie loomale, kui populatsioonile tervikuna.

6-aastane Bolonja Bishon on teist korda tiine. Esimene kord jäi ellu vaid 1 kutsikas kahest. Ta lutsis vaid kõige tagumist tissipaari, kui nüüd peaks kutsikaid rohkem tulema, kuidas saavutada, et ka naabertissid piima annaksid.....? Mis peaks olema toidusedelis?

Kutsikad otsivad ise parimaid lutsimispaiku ja saavad tavaliselt hästi hakkama. Kui mõni on väiksem ja hädisem, kui teised, siis tasub teda rohkem tagumiste nisade juurde panna. Tiine emaskoer peaks saama viimastel tiinusnädalatel natuke rohkem ja paremat toitu kui tavaliselt ning imetamise ajal oluliselt rohkem ja paremat. Koguseid väga palju suurendada ei saa, seega peab toit sisaldama rohkem kvaliteetset valku ja rasva kui tavatoit. Kutsikate startersööt on ka emale sobiv.

10-aastasel toakassil olen viimasel ajal täheldanud väga ebameeldivat hingeõhku. Näiteks kui süles haigutab, siis on olukord eriti talumatu. Igemed ja hambad tunduvad ilusad olema, milles võib probleem olla ning milline oleks parim leevendus/lahendus?

Kui tõesti pole tegemist hambakiviga (üsna üllatav 10-aastase kassi kohta), siis tuleks lasta loomaarstil kassi suuõõs üle vaadata. Seda saab korralikult teha vaid narkoosis loomal. Suulaest ja hammaste vahelt oleme üllatavaid asju leidnud. Need tekitavad põletikku ja sellest ka lõhn. Aga ka muud põhjused tulevad kõne alla. Nii, et pöörduge arsti poole.

Meil on kodus kaks kassi. Üks emane 3-aastane ja isane 2-aastane. Isane on ära lõigatud ja emane mitte. Küsimus selles, et mingi pool aastat tagasi hakkasid sirtsutama mujale aga mitte liivakasti (varem sellist probleemi ei olnud). Oleme ostnud igasuguseid vahendeid alates erinevaid liivasid kasutades, vedelike mida sirtsutatud kohale piserdada jne. Aga mitte midagi ei aita.mõlemad sirtsutavad aga erinevatesse kohtadesse. Mida teha? Kas tõesti peab ühe ära andma? Või mõlemad ?

Stress? Feromoonidest võiks abi olla. B) See võiks olla mõne järgmise artikli teema, aga natuke infot siit.

Minu 3-aastasel kassil (isane, kastreeritud) on kraapimispuu olemas, kuid ometi teritab oma küüsi pehmel mööblil. Mööbel on täiesti lõhutud ja uut ei saagi tema pärast osta. Mida kassiga ette võtta!

Feromoonidest võiks kasu olla + püüda asetada kraapimispuu sinna, kus praegu kraabib. St. mööblile (võib vajada insenertehnilist taipu). Innustada kassi seal kraapima ja hakata puud aeglaselt teie jaoks sobivasse kohta nihutama.

Selline mure, et tubane kass, kes pole kunagi õues käinud, tahab viimasel ajal meeleheitlikult õue saada. Kraabib välisust ja kisab uksetaga. Koju tulles üritab kogu jõuga ennast inimestest mööda suruda, et ikka välja pääseda. Tallinna kortermajade vahele temaga väga jalutama ei taha ka minna.. Mida teha, et kass aru saaks, et õues pole midagi põnevat? Trepikotta olen mõned korrad paariks minutiks uudistama viinud..

„Mida teha, et kass aru saaks, et õues pole midagi põnevat?“ Ärge alahinnake kassi. Loomulikult on õues põnev. Isegi trepikojas juba oli. Feromoonid  raamatus lk 41). Aga miks ka mitte – traksid selga ja jalutama. Samas võib kasutada ignoreerimist (koos feromoonidega), kannatada karjumist mingi aeg ja loota, et kui ei saa oma tahtmist, siis ka lõpetab. Ust peab ikkagi valvama, et ta välja ei lipsaks.

Teine mure on selline, et kas täiskasvanud kassi on võimalik harjutada autoga sõitma? Siiamaani on alati oksendanudja suust vahtu välja ajanud. Autosõit on täielik piin tema jaoks. Ostsin mingid tilgad loomaarstilt, aga pole veel jõudnud neid katsetada.. Tervitades, K.

Autosõit alati puuris. Alustada lühikeste vahemaadega või hoopis hoida algul puuriga seisvas autos ja kui seal juba lepib, siis sõita 2 meetrit jne. Kõigepealt peab muidugi puuriga harjutama. Feromoonid (B) lk. 41.)

Tere. Meie kass on juba 13-aastane: vana ja enne oli kõik ok, kuid nüüd juba aasta-poolteist laseb kodus igale poole. Jalanõude peale, kottide peale, toolide peale, musta pesu kasti või lihtsalt vastu kappi või vaiba peale. Ükskord näiteks põrandal olnud tühja pesukaussi. Riidu temaga pole, et oleks nagu kättemaks. Istub õhtud läbi süles ja nurrub... Õues käib ta rihma otsas üks, kaks, vahel ka kolm korda päevas. Nüüd olen pannud tähele, et liivakasti enam üldse ei kasuta muuks kui suurema häda jaoks. Kast on puhas ja ka liiv alati värske. Kõik klombid sai ka alati ära korjatud, kuid nüüd neid lihtsalt pole. Mis võiks sellise käitumise põhjus olla ja kas sellega ka midagi ette võtta õnnestub?

Ei ole kättemaks – nii ütlevad loomapsühholoogid. Terviseprobleem või stress. Kõigepealt arsti juurde (A), kui mingit haigust ei leita, siis feromoonid (B - lk.41). Vahel miskipärast ei meeldi enam konkreetne liiv. Proovida teisi. Ei meeldi enam kast või kasti asukoht. On võib-olla olnud mingi ebameeldiv kogemus.

Mida teha, kui isane kass k*seb kogu aeg suvalistesse kohtadesse, kui kahe minuti jooksul potti/liivakasti korda ei tehta? Kas aitaks kastreerimine? Kass on 6-aastane.

On lihtsalt erakordselt nõudlik hügieeni suhtes. Kastreerimine ei aita. Puhtusefriiklust ei saa kastreerimisega ravida.

Minu isane kastreeritud kass ei saa läbi koridoris olevate naabrite emaste steriliseeritud kassidega. Kas vastuolu on ületatav või mitte?

Ei pruugi olla. Aga võib olla, kui piisavalt aega ja vaeva näha. Harjutamine + feromoonid. Kas tasub aega ja vaeva? Püsigu kõik oma korterites.

Austatud doktor, palun Teie arvamust. Kui 7-aastane kass, kes on saanud endale korterikaaslaseks koerakutsika paari nädala pärast keeldub söömast-joomast ja kelle silmavalged on helekollased.
Kas te soovitate sel juhul Teie kliinikust osta feromooni, kuna kassil on ilmselgelt stress või võtate alustuseks vereproovi, et leida tegelik põhjus?

Feromooni stressi vastu võib osata ükskõik missugusest kliinikust. Helekollased silmavalged viitavad maksaprobleemile ja sellega tegelemiseks oleks vereproov igal juhul soovitav. Mitte söömine/joomine võib olla põhjustatud nii maksaprobleemist kui stressist või mõlemast kokku. Tundub tõenäoline, et kass keeldus söömast stressi tõttu. Nälgimine kahjustab kassidel maksa ja nüüd on isutus juba sellega seotud. Kohe on vaja arsti juurde minna ja kass iga hinna eest sööma saada.

Kas kassil võis tekkida tromb operatsioonijärgselt, kui doseeriti üle uinutiga? Kas kassi peab enne analüüsima kui tehakse operatsioon? Näiteks vaatama tema tervislikku seisundit ja vett tema organismis. Miks kass viskles peale oppi ja karjus, kas teda äratati liiga kiiresti. Kas sellest tingituna tekkis kassil tromb?

Operatsiooniaegseid ja – järgseid trombe esineb nii inimestel kui loomadel, aga harva. Minule teadaolevalt ei ole selle tekkel mingit seost kasutatava narkoosiaine koostise ega doosiga. Vereanalüüsid enne operatsiooni on soovitatavad, kuid rutiinsete operatsioonide (kastratsioon) juures noorel, tervel loomal neid enamasti ei tehta. Tervislikku seisundit vaadatakse kindlasti ja sellest lähtuvalt otsustatakse ka uuringute vajadus. Mis juhtus teie kassiga peale oppi, on võimatu praegu öelda. Mõned on ärgates segaduses – karjuvad ja teevad veidraid liigutusi. Tromb sellest küll kindlasti ei teki.

Tõupuhtal kassipojal ( 6-kuune ) on juba umbes 2,5 - 3 kuud ebameeldiv hingeõhk, algul oli lõhn nõrk ja tunda vaid siis, kui kass väga näo lähedal haigutas, nüüd on aga lõhn tugevnenud. Samuti on muidu lumivalgel kõhul, tagakäppade juures karv muutunud kollaseks ( tegu on tubase kassiga ), oleme ka üritanud kassidele mõeldud šampooniga pesta, kuid abi sellest pole. Ka näol (nina ümbruses) on karv muutunud valgest kollakaks. Kas need kaks probleemi võivad olla kuidagi omavahel seotud (seedimine paigast vms) ? Veterinaarile on plaan minna 2013 jaanuaris, kas peaks igaksjuhuks küsima mingisuguseid uuringuid ? Muidu kassipoeg on aktiivne ja rahulik.

Kas kassipoeg sööb kala või kalaga toitu? See annab väga halva hingeõhu vahetult peale söömist. Midagi hammaste vahel või suulaes? Kalaluu näiteks. Suuõõne ülevaatus narkoosis annab vastuse. Punakas/oranžikas karv annaks tunnistust ülemäärasest lakkumisest, kollase kohta ei oska midagi öelda. Loodetavasti leiab teie loomaarst põhjuse.

Kuidas ja millega saab kassil kõrvu puhastada. Tundub et on lestad vms ja sügab käpaga. Arsti juurde minna ei tahaks, sest ei usu, et ta seal miskit teha lubab. Kas on olemas mingit spreid, mis kiiresti mõjuks? Usun, et kõrvas sorkida ta ka ei lase ja paneks jooksu.

Tavaliselt polegi kassil vajagi kõrvu puhastada. Kui kõrvakäigus on ülemäärast vaiku, siis on midagi korrast ära (kõrvasügelislest, kõrvapõletik mõnel muul põhjusel) ja arst peab ülevaatuse käigus kindlaks tegema, missugune ravi on sobivaim. Lihtsalt mingi rohu kõrva pihustamine võib asja veel hullemaks teha.

Minu kassipoeg on 2,5-kuune ja sügab pidevalt kõrvu, vaatasin siis kõrvu aga ei oska midagi arvata. Kas kasspoja kõrvu peaks puhastama või peab tulema arstile näitama? Aitäh!

Vt. eelmine vastus. Arsti juurde.

Millal on parim aeg oma kiisuneiut steriliseerida lasta?

Eestis on kombeks emased kassid steriliseerida enne esimest jooksuaega, mis algab tavaliselt 6-8 kuuselt, aga on ka kasse, kel algab märgatavalt varem, juba 4 kuuselt.

Igal pool räägitakse, et kassi steriliseerimiseks peab ta kaaluma vähemalt 2 kilo. Meil on kassipoeg hetkel 5-kuune kohe ja hästi väikest kasvu. Kui ta ei hakkagi nii palju kaaluma (tegemist peaaegu minikassiga), kas siis polegi võimalik seda operatsiooni teha?

Tasuks operatsiooniga oodata kuni on tõesti täiskasvanu (8 kuune). Võib-olla elada isegi üle esimene jooksuaeg ja opereerida siis. Kaal ei ole iseenesest takistuseks, aga kui lõikame pisikest, nirut kassi liiga vara, siis võib-olla ei saagi nii-öelda täiskasvanuks.

Tere, küsimus on selline et kui kass kellel on tohutult karvapulste (leitud kass, pikakarvaline) aga soovime lahti neid kammida, samas on kass kammimisel väga agressiivne või tohutus hirmus. Kas selleks on ehk mõni rohi mis muudaks ta rahulikuks või ehk isegi uniseks? Eelnevalt on soovitatud vaid arsti juurde viia aga mis seal siis ikka erinevat oleks? Narkoosiga ju selliseid protsesse ei tehta? (vabandan kui väga rumal küsimus tundub aga sellise olukorraga oleme silmitsi esimest korda.)

Ega sellises olukorras midagi muud peale narkoosi üle ei jäägi. Meie kliinikus käib kasse, kes kord aastas narkoosi all kiilaks aetakse. Muidugi oleks toredam, kui kass laseks end kammida ja narkoosi kasutama ei peaks, aga kassidega on väga raske läbirääkimisi pidada.

Tere. Mul on kodus 6 kuune Jack Russelli terjer, kes on muidu täiesti elujõuline ja aktiivne väike kutsikas, kuid vahest hakkab täiesti lambist urisema ja võtab hammastega säärest kinni, täitsa vihaga kohe. Milles võiks probleem olla? Koer on muidu terve kui purikas.

Käitumishäire. Raamatus lähemalt leheküljel 81. Feromoonidest võiks abi olla vt. lk.41. Pidada nõu koerte käitumisspetsialistiga (dr. Aivi Org Pärnus). 6-kuusele saab veel häid kombeid õpetada.

Meie 5-aastasel terjeril pärmseen varvastel. Igasugune jama on sellega olnud, oleme proovinud igasuguseid kreeme ja leotanud erinevates ainetes, desinsitseerinud jne. Mitte midagi ei aita. Koerast on kahju, sest varbad kihelevad mis hirmus. Kord proovisime ka tugevate rohtudega kuuri teha, mis aitas ainult kaheks kuuks. Koer on tundliku seedimisega, ei tea mida teha..

Pärmseen hakkab vohama tavaliselt mingi allergia (toidu- või tolmuallergia) tõttu, aga ka parasiidid võivad mängus olla. Kui olete isegi desensibiliseerimisravi teinud, siis olete ilmselt konsulteerinud ka spetsialistiga (dr. Belova). Kui ei, siis soovitaks seda teha. Igapäevane pesemine pärmseente kasvu pärssiva šampooniga võiks leevendust tuua. Vt. allergia lk.57, parsiidid lk.118.

Kuidas te loomaarsti ja suure loomasõbrana suhtute sellesse, et väikestes korterites peetakse suuri koeri, näiteks dogisid ja Saksa lambakoeri? Kahju on vaadata, kuidas üks meie trepikoja dogi õues liikumisvaegusest vaevu tagumiste käppadega astub. Peremees ütles, et koer haige ei ole. Aga ta saab vähe liikuda. Räägitakse küll loomapiinamisest loomaaias, aga minu meelest käib see rohkem mõnedes kodudes. Mida ette võtta?

Koera ei ole mõtet võtta, kui tema jaoks aega ei ole. Aeg on väärtuslikum kui ruum. Dogi või lambakoer, kellega tegeletakse ja piisavalt väljas käiakse on 1-toalises korteris õnnelikum, kui sama tõugu loom eramajas, kus ta päevade viisi üksi aianurgas konutab.

Reku on tavaline krants. Õppida on ta suutnud nii mõndagi, aga kuidagi ei õpi korralikult kõndima. Aina jookseks kogu aeg. Jalutame rihmaga, ta tirib nii, et hing kinni, aga rahulikult käia ei saa. Kuidas õpetada? Aitäh.

On võimalik õpetada, aga nõuab aega. Koerakuulajate raamatutes on häid nõuandeid. Hakatuseks sobiks järgmine: lähete jalutama, koer tirib, jääte kohe seisma ja ei liigu enne edasi, kui koer on rihma lõdvaks lasknud, siis kiitmine ja preemerimine ning edasiliikumine. Kohe kui hakkab tirima jääte jälle seisma. Esimene kord liigute võib-olla 1 meetri. Hea oleks, kui saaks teda enne kusagil lahtiselt või pika rihmaga jooksutada nii, et saab oma esimese energia välja elatud. Siis võtta kõrvale, anda käsklus „kõrval“ ja liikuda. Nõuab väga palju aega ja kannatust.

Tere! Minu koer on väga vilets sööja, tegemist on väikese koeraga, 5 kg. Koera sööma saamine võtab väga palju aega ja energiat, et koera sööma saada muudan söögikorrad mänguliseks, muidu ta toidu vastu mingit huvi ei tunne. Olen proovinud ka nn karmi strateegiat, et panen koerale toidu ette ja ootan, et ta tühja kõhu tõttu ise sööma läheks, ilma tsirkust juurde tegemata, aga ta laseb toidu halvaks ja võib sõna otseses mõttes toidukausi kõrvale nälga surra, kauem kui kaks päeva ei ole ma suutnud seda karmi harjutust teha. Tegemist on varjupaiga koeraga, ma ei tea mis on tema eelnevas elus toiduga seoses olnud, kuid sain ta umbes aasta vanusena ning praeguseks peaks ta olema 5-6-aastane, aga toitumine ei ole paika loksunud. Ma ei anna talle halba toitu, olen ostnud loomapoest Royal Canini tooteid, pakkunud nii koduseid toite kui laiatarbe koeratoite, kuid ikka mitte midagi. Poolkogemata avastasin, et kassitoitu sööb päris hea meelega, nüüd olen oma koerale ostnud kassipasteete ja -konserve, piima ta ei joo ja puhast liha ei söö. Siinkohal palun abi, milline peab olema väga väikese söögiisuga koera toit, kust ta saaks endale vajalikud toitained kätte, et see vähenegi, mida ta sööb oleks võimalikult toitev. Iseenesest on koer rõõmus ja energiline, ei ole loid ning on normaalkaalus. Samuti palun nõu, kuidas saada lahti igapäevasest pikast koera sööma saamise protsessist.

Nii pikk ja keerukas küsimus, et vajaks eraldi konsultatsiooni. Seega pöörduge arsti poole. Soovitan dr. Anu Poopuud Tallinnas, kes tegeleb nii söötmis- kui ka käitumisprobleemidega. Teie koeral on ilmselt mõlemad. B) alustuseks võite lugeda lk. 89.

Probleem u 3-kuuse segaverelise suuremat kasvu koera kutsikaga. Nimelt närib ja hammustab inimesi pidevalt, kuigi alates tema võtmisest oleme sellise käitumise peale alati keelanud ning pakkunud närimismänguasja. Käime ilusti mitu korda päevas õues, jookseme oma aias (siis tahab ka sääres rippuda), närib ilusti oma närimiskonte ja mänguasju, aga mingi hetk keerab nii ära, et tuleb inimest käest, jalast või ükskõik ust hammustama. Seejuures lõriseb ja isegi haugub vihaselt. Proovime ignoreerida, see isegi tööötab, aga kui ta tõeliselt hoos on, siis ei aita see üldse. Mida teha? Kas suukorv võiks aidata, kui hakkab marutama ja ründama? Millest selline kätumine üldse tekkinud on: kas tema omast arust mängb, on see hammastevahetumise tagajärg ja ta kasvab sellest välja või peaksime tõeliselt muretsema?

Koeratreener või käitumisnõustaja peab aitama. Ühekordsest vastusest ei saa abi. Eestis küll ei ole spetsiaalset psühholoogi, kuid dr. Aivi Org tegeleb rohkem selliste küsimustega. Ignoreerimine on õige ning selliste situatsioonide vältimine samuti, kuid ilmselt jääb sellest teie koera jaoks väheks. Feromoonidest võib abi olla B) lk. 41 ja 81.

Võtsime koju väikese emase chihuahua kutsika. Enne oli kodus juba segavereline emane taks. Mure selles, et nädal juba möödas ja vanem koer ikka pole harjunud uue pereliikmega. Nii kui väike ligemale läheb vanem ainult uriseb ja kõnnib minema. Keelan küll kohe. Kas on võimalik, et vanem koer ei harjugi uue pereliikmega ära? Mida teha sel puhul? Ei julge neid hetkekski kahekesi ühte ruumi jätta.

Vanem koer käitub täpselt nii nagu temasugune sellises situatsioonis tavaliselt käitub. Kahekesi ei maksa tõepoolest praegu jätta. Suure tõenäosusega olukord paraneb vt. lk.43. Feromoonid mõlemale vt. lk. 41.

Miks ei ole koerte parasiitide ravim käsimüügis?

Koerte ja kasside kirbu- ja puugirohud ning ravimid siseparasiitide tõrjeks on käsimüügis nii apteekides kui loomakliinikutes.

Tere! West Highlandi terjer on pidevalt ametis oma käppade lakkumisega. See probleem on olnud tal sellest peale kui ta mu koju tuli. Aeg-ajalt probleem taandub, kuid siis tuleb jälle aeg, mil nad on punasemad ja lakub rohkem. Otsustasin hiljuti proovida muud toitu Royal Canini asemel (arvasin, et äkki toiduallergia) - Josera kartuli-pardi. Kui pikalt ma peaks seda toitu andma, et saaks aru, kas võib tegu olla toiduallergiaga?

Käppade lakkumine on tavaliselt allergia osa. Selle kohta lk.57. Võib-olla ka parasitaarse tagapõhjaga vt. lk.118. Toiduallergia välistamiseks dieet uut sorti valguga vähemalt 1,5 kuud. Loomaarst võiks käpad üle vaadata, sest sageli on kaasuv põletik (bakterid või pärmseened) väga visa taanduma ning on keeruline aru saada, kas koer lakub nende pärast või seetõttu, et dieet ei toimi.

Kas on loota, et loomaarsti teenused kunagi odavamaks lähevad? Mul on tavaline kass, korra käisin temaga loomaarsti juures eelnevalt hindu küsimata, täitsa kirves löödi selga. Ise ei saanud enam tükil ajal arsti juures käia. Tõsi,vastuvõtt oli soojem kui perearsti juures, uksest saadeti lausa kummardusega välja ja paluti taas külastada. Kui meil on nii palju hulkuvaid koeri ja kasse, oleks ju hea, kui kastreeriminegi oleks odavam.

Ei lähe. Kui langevad kõik muud hinnad (elekter, bensiin, toiduained jne.), siis võiksid teoreetiliselt ka kõigi teenuste hinnad alaneda ja seda siis igal elualal. Aga see on vähe tõenäoline. Pigem tõusevad pikkamisi naabermaa Soome tasemele nagu bensiin, elekter ja mitmed toiduained on juba praktiliselt tõusnud. Aga kindlasti mitte niipea. 10 aastat tagasi oli veterinaarteenuste vahe Soomega 2,5 kordne. Täna on isegi suurem. Konsultatsioon Soomes jääb vahemikku 45-100 EUR. Soomes ja Eestis paralleelselt töötav kolleeg küsib oma konsultatsiooni eest Eestis 15 EUR ja Soomes 60 EUR. Töötab täpselt ühtemoodi mõlemas kohas ja Eestis kulutab patsiendile isegi rohkem aega selle raha eest, kui üle lahe. Materjalide, ravimite, instrumentide ja tehnika hinnad on üle Euroopa samad ja ei näita mingit langustendentsi.

Nimetage ilus koeranimi.

Kui omanik on lollakas, siis koer võiks olla Taibu.

Kes siin vastab? Või esitame ainult küsimusi? Küsin nii igaks juhuks siis kah. Minu kass saab kord kvartalis ussirohtu, täna aga oksendas hommikul 2 ussi välja. Kui tihti siis seda ussirohtu peab andma või müüakse platseebot?

Kord kvartalis enamasti antaksegi, aga solkmetest lahtisaamine on kaunis keeruline. Kui pärast ussirohu andmist usse väljutatakse, peab 10-päevaste vahedega nii kaua jätkama, kuni seda enam ei juhtu.

Minu koer on paar korda Toometi kliinikus opil käinud. Aasta tagasi oli nii, et tuttava koeral oli täpselt samal ajal sama põletik, mis minu koeral. Mina viisin oma koera nagu ikka Toometi juurde opile ja tuttav viis Viimsi loomakliinikusse. Operatsioonid läksid hästi ja kui hakkasime Toometi ja Viimsi hindu võrdlema, siis pani ikka ahastama küll - Toometi juures käik oli täpselt kaks korda kallim, kui Viimsi loomakliinikus. See oli nii uskumatu. On ikka suur vahe küll, kas maksad 550 euri või 290 euri täpselt sama töö eest. Võrdlesin kohe ka teisi hindu Viimsi ja Toometi vahel ning tulemus oli jahmatav - kõik hinnad Toometil pea kaks korda kallimad. See jäi mu viimaseks käiguks Toometi juurde. Viimsi loomakliinikus on kõik väga lahked ja hinnad taskukohased.

Ma küll ei tea, kus siin on küsimus, aga arvan, et see on ju tore, et olete endale hea kliiniku ja sobivad arstid leidnud.

Miks ei ole koerte parasiitide ravim käsimüügis? Miks pean raiskama aega, resurssi, raha et vedada suur koer arstile et see saaks siis kirjutada retsepti lestade ja muude söödikute tõrjeks. Milleks! Ja ärge rääkige, et on tarvis mingeid proove võtta ja ma ei tea mis veel protseduure..

Tundub väga et loomaarstid lihtsalt teenivad selle pealt et teha koduvisiite ja näidata statistikat kui palju nad on patsiente läbi vaadanud. See on naeruväärne jama vedada koer kes kratsib küljelt karvu maha arstile.

Parasiitidevastased ravimid (kirp ja puuk) on käsimüügis olemas. Kui peate silmas ka sügelislestadele mõjuvaid preparaate, siis tuleks küsimus adresseerida tootjafirmadele ja ravimiametile, kes on määranud ära, et vastavad rohud on retseptirohud ning kehtestanud nende müümise korra.

Koera, kes kratsib küljelt karvu maha ei pea kohe vedama arstile, vaid talle võiks teha kõigepealt korralikult kirbutõrjet. Aga paraku on siiski palju haigusi, mille puhul ei see, ega ka antiparasitaarsed retseptiravimid ei aita. Koerte ja kasside nahahaigustest on kirjutatud 4-kilone raamat (ise kaalusin) ja kui nende kõigi ravi oleks - „Vaja on lihtsalt parasiitide tõrjevahendit ja KÕIK*!!!“ – siis ei ostaks ega loeks seda raamatut keegi.

Tiina Toomet ei ole minu teada loomaarst. Minule teata oleva info kohaselt puudub tal selleks vastav haridus.

Oleneb, missugusest Tiina Toometist on jutt. Kõik Tiina Toometid ei ole vist jah.

Mida on vaja koerale anda, kui ta kogu aeg karvu ajab?

Alustada võiks nii nimetatud karvavitamiinidest (asendamatuid rasvahappeid sisaldavad karvaõlid), aga kui probleem ei lahene, siis pöörduda arsti poole. Oluline on aru saada, kas karv lihtsalt kukub ära ja ei uus ei kasva piisavalt kiiresti asemele või koer kraabib.