Ilves leiab nimelt, et võrreldes paljude Euroopa riikidega pole Eesti demokraatia sugugi mäda, me vaatame lihtsalt toimuvat kriitilisema pilguga. "Üldiselt oleme olulisemalt kriitilisemad kui mujal vanades demokraatiates," sõnas ta. "Eestis on demokraatia seis tunduvalt parem, kui paljudes vanades Euroopa riikides."

Iseenesest pole see mõistagi paha, sest nii püüdleme parema Eesti poole, kuid praegu kiputakse presidendi arvates valitsuse sarjamisega juba üle pingutama.

"Meil on demokraatia," ütles riigipea. "Need inimesed on valitsuses, kuna nad on sinna demokraatlike valimistega valitud."

President on arvamusel, et riigikogu võiks natuke rohkem tegeleda järelvalvega oma liikmete suhtes. Selleks on olemas riigikogu juhatus, kes võib võtta seisukohti.

Justiitsminister Kristen Michali tagasiastumise kohta ütles riigipea, et küsimus ei ole selles, kas astuda tagasi või mitte, vaid pigem selles, kas minister on võimeline selles olukorras tegema oma tööd.

"Minu meelest justiitsministri puhul on see küsimus õhus," ütles Ilves intervjuus maakonnalehtedele. "Kui on ettevalmistamisel eelnõu, mis puudutab prokuratuuri ja õiguskaitseorganite pädevust, siis tekkib inimestel kohe mure, kas see on seotud selle ministri tegevusega. See on juba kriitilisel piiril. Siin peab valitsus otsustama, kas ministri töö on halvatud või mitte."