Keskerakonna ja sotside moodustatud valitsus läheneks poliitikale kahtlemata palju inimkesksemalt kui Reformierakond ja IRL, ütles keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk Delfile. Tänase valitsuse poliitika leiab, et riik peab olema võimalikult „õhuke“ ning inimese hakkamasaamine on tema enda asi. Selline mõtteviis ei sobi kindlasti aga Keskerakonnale.

Riigi suunamiseks aga hoopis teisele kursile on kahtlemata vaja ka muudatust maksupoliitikas. Keskerakond on olnud astmelise tulumaksu idee eestvedajaks ning toetust sellele on avaldanud ka sotsid. "Õiglasema maksusüsteemi kehtestamisel suureneks oluliselt riigi tulud ning just maksukoormus jaguneks õiglasemalt. Selline põhimõtteline muutus ning ühiskondlik nõusolek, et jõukamad panustavad rohkem, aitaks Eestit viia oluliselt lähemale põhjamaisele riigikorraldusele," ütles Pukk.

Soome, Rootsi, Norra ning kõik need riigid, kuhu Eesti inimesed täna massidena tööle liiguvad polekski korraga nii ihaldusväärsed, sest kodumaa on läinud samale kursile. Loomulikult ei anna uus maksusüsteem efekti paari kuu või aastaga, kuid pikas perspektiivis toob see riigile väga palju tulusid juurde. See omakorda annab võimaluse parendada olukorda sotsiaalsüsteemis ja tõsta näiteks riigitöötajate – õpetajate, päästjate ja politseinike – palka.

Samuti on Keskerakonna sooviks oluliselt tugevdada kohaliku omavalitsuse tasandit. "Oleme seisukohal, et linnad ja vallad peavad saama senisest suuremat iseotsustusõigust ning kasutada ka reaalselt neile seaduses ette nähtud autonoomiat." Reformierakonna ja IRLi valitsus on väga palju liikunud just selle poole, et vähendada linnade ja valdade tugevust ning võimu kohtadel. See on jällegi kaugemale liikumine Põhjamaade mudelist, kus üritatakse võimalikult palju küsimusi detsentraliseerida ning suunata koha peale otsustamiseks. See on kahtlemata üks võimalus vältimaks võimu koondumist kitsa otsustajate ringi kätte.

Eesti vajab sotsiaalsemat ja inimkesksemat lähenemist, mida Keskerakonna ja sotside poliitika kahtlemata pakuks.