Eesti päästeala töötajate ametiühingu juhatuse liige Toomas Suigusaar sõnul on päästeamet teinud analüüsi ja leidnud, et suuremates linnades on päästjaid liiga palju, mistõttu üleliigsed päästjad võiks viia väiksematesse komandodesse, et tagada seal elupäästevõimekus.

Suigusaar töötab Tartus, kus järgmisel aastal peab praegusega võrreldes vähemaks jääma kaheksa töökohta. Kuna Tartus on olnud vabatahtlikult lahkujaid, siis pakutakse tõenäoliselt 3-4 päästjale töökohta mõnes teises komandos või võib neid ootamas olla koondamine.

 Suured linnad jäävad ühe päästeauto peale

Suigusaare sõnul tähendab kärpimine seda, et näiteks Viljandi ja Rakvere komandod jäävad ühe päästeauto peale, millele lisandub paakauto.

Suurematest linnadest viiakse päästjate töökohad omakorda väiksematesse komandodesse, kus varem oli pidevalt valves võibolla 2-3 meest, ent nüüd tahetakse elupäästevõimekuse tagamiseks hoida pidevalt valves nelja päästjat.

Päästeameti pressiesindaja Annika Koppel kommenteeris, et päästekomandode paiknemine ja mehitatus ei ole täna veel vastavuses piirkonniti ümber paigutunud riskidega.

Vastavalt muutunud riskidele liideti Koppeli sõnul komandosid ning paigutatakse ringi nii teenistujaid kui masinaid. "See tähendab, et suurendatakse päästekomandode koosseise seal, kus täna ei ole elupäästevõimekust ning vähendatakse seal, kus on aastatega riske vähemaks jäänud," selgitas Koppel Delfile.

Päästjad saavad vaid tukke loputada?

Koosseis suureneb 47 päästekomandos ja väheneb 18 päästekomandos. Suleti üheksa päästekomandot. Ümberkorralduse käigus muudetakse tema sõnul koosseise ka Rakveres ja Viljandis, ent ta ei täpsustanud, kas neisse linnadesse jääbki mõlemasse vaid üks päästeauto koos paakautoga või mitte.

Suigusaare sõnul lubas päästeamet, et päästjate praegune arv 1735 jääb püsima, sest alla selle ei saa enam minna. Muret valmistavad aga kasvanud tööpiirkonnad. Peale Puhja ja Võnnu komandode sulgemist ulatub Tartu päästjate vastutusala maakonna piirideni. Tartu päästjate vastutusala läheb Võrtsjärveni, kus neile tulevad Viljandi päästjad vastu.

See, kui palju on päästjatel tööd vaja, sõltub Suigusaare sõnul hooajast. Küll toovad suurenenud tööpiirkonnad kaasa selle, et päästeauto sõidab pool tundi enne põlengu kohani jõudmist ja siis saab vaid tukke loputada. Ta tuletas meelde juhtumit, kus Tõrvas põles maja maha, sest kohaliku päästekomando auto oli parasjagu mujal tulekahju kustutamas ja teiste komandode autod ei jõudnud enam appi.