Brasiilia meedia poolt sajandi kohtuprotsessiks nimetatavas õigusemõistmises on süüpingis Lula tööliste partei (PT) ja teiste parteide endised liikmed, valitsusametnikud, ärimehed ja pankurid. Neid süüdistatakse mitmetes kuritegudes, mille hulgas on rahapesu, korruptsioon ja altkäemaksuvõtmine, teatab BBC News.

Brasiilia peaprokurör Roberto Gurgel nimetas juhtumit kõige jultunumaks ja ennekuulmatumaks korruptsiooniskeemiks ja riigi raha riisumiseks, mida Brasiilias kunagi nähtud.

Skandaali hakati selle puhkedes kutsuma mensalão'ks, mis tähendab suurt igakuist makset.

PT liikmed maksid väidetavalt oma poliitilistele liitlastele iga kuu 10 000 dollarit, kindlustamaks, et valitsuse poliitika kongressi hääletustel heaks kiidetaks.

Prokuratuur väidab, et raha kanti üle riigi omanduses olevate ettevõtete reklaamieelarvetest.

Skandaal puhkes 2005. aastal president Lula esimesel ametiajal ja selle tõttu pidid tagasi astuma mitmed tähtsad valitsuse liikmed. Nende hulgas oli Lula personaliülem José Dirceu, keda asendas 2010. aastal presidendiks valitud Dilma Rousseff. Viimast pole skandaaliga seostatud.

Analüütikute hinnangul võib kohtuprotsess määrida aastatel 2003-2010 Brasiilia president olnud Lula maine. Ta on Brasiilias endiselt väga populaarne. Lula väitis skandaali puhkedes, et tal ei olnud sellest aimugi ning et ta tunneb end reedetuna.

Aga et PT on koos liitlastega endiselt riigitüüri juures, seab väidetav korruptsioonijuhtum halba valgusse kogu Brasiilia poliitilise süsteemi.