Roolis olnud Carromero sõnul kaotas ta 22. juulil Kuuba idaosas Granma provintsis halvas seisus oleval teelõigul auto üle kontrolli. Modig teatas, et ei mäleta, et mõni mõni teine auto oleks neid ramminud, vahendab BBC News.

Payá perekond väitis, et inimõiguste eest võitleja tapeti tema tegevuse eest Kuubas. Lesk Ofelia Acevedo ütles, et ei usu ametlikku versiooni juhtunu kohta, kuni pole kohtunud ellujäänutega.

Reedel avaldatud ametliku raporti järgi näitasid uurijate arvutused, et Carromero pidi sõitma kiirusega üle 120 kilomeetri tunnis. Raportis öeldakse, et auto sõitis vastu puud, tappes Payá ja noore opositsionääri Harold Cepero, kes mõlemad istusid tagaistmel ega kandnud turvavöid.

„Ükski sõiduk ei sõitnud meile tagant otsa. Ma sõitsin läbi augu ja pidurdasin kergelt. Ma ei vaadanud kiirusepiirangut. Ma kaotasin auto üle kontrolli ja ei mäleta rohkem midagi,“ ütles Carromero.

Kuuba võimud vahistasid pärast õnnetust mõlemad välismaalased.

Rootsi kristlik-demokraatliku partei liige Modig siiski vabastati ja ta esines Havannas pressikonverentsil.

Ta rääkis, et magas õnnetuse hetkel, ega mäleta juhtunust peaaegu midagi, kuid tal pole ka ühtki mälestust selle kohta, et teine sõiduk oleks neid ramminud.

Modig tunnistas, et tõi Payále ja teistele dissidentidele umbes 4000 eurot, mis on Kuubas ebaseaduslik. Modig vabandas seaduserikkumise eest.