Tegemist on esimese korraga pärast Teist maailmasõda, kui hävituslennukid Londonisse paigutatakse, teatab The Sun.

Õppus nimega Operation Olympic Guardian kestab üheksa päeva ning sõjaväe juhtkond on hoiatanud, et inimesed võivad näha teatud hetkedel õhus tavapärasest palju suuremat aktiivsust.

Teised õppustel osalevad õhusõidukid on kuningliku mereväe helikopterid Sea King, mis baseeruvad ajutiselt Northolti baasis, kuninglike õhujõudude helikopterid Puma, mis baseeruvad Ida-Londonis Ilfordi territoriaalarmee keskuses ning armee ja kuningliku mereväe helikopterid Lynx, mis baseeruvad sõjalaeval HMS Ocean Thamesi jõel.

„Kuigi olümpiamängudele pole mingit selget ohtu, peame me olema valmis aitama ohutute ja turvaliste olümpiamängude korraldamises kõigile nautimiseks,“ ütles Suurbritannia kaitseminister Phillip Hammond.

Olümpiamängude õhujulgeoleku õhukomponendi juht kindralmajor Stuart Atha ütles: „Kui me neid hädavajalikke õppusi läbi viime, on Suur-Londoni ja lähiümbruse kohal näha ja kuulda opereerimas kuninglike õhujõudude Typhoone ja sõjaväekoptereid. Kogu õppusteperioodi jooksul toimuvad lennud, mis võimaldavad pilootidel ja teistel jõududel tutvuda Londoni ja selle ümbruse õhuruumis opereerimisega. Me oleme püüdnud piirata lendude arvu miinimumini, mida on vaja, et kindlustada meie jõudude valmisolek nende tähtsaks rolliks olümpiamängude õhujulgeoleku tagamisel, tasakaalustades seda vajadusega vähendada häirimist miinimumini. Me loodame, et inimesed mõistavad selle väga tähtsa väljaõppe vajadust ja me täname neid jätkuva tugeva toetuse eest.“

Hävituslennukid Typhoon, mis arendavad kiirust kuni 2200 kilomeetrit tunnis, osalesid eelmisel aastal operatsioonil Liibüas.

Jaanuaris toimusid sarnased õppused Thamesi jõel. Nendel osalesid kuninglikud merejalaväelased ja politsei eliitüksused koos kiirkaatrite ja helikopteritega.