Informatsiooni nõukogu loomise kohta kinnitas SRÜ asjade komitee esimees Leonid Slutski. Komitee esimehe asetäitja Oleg Lebedev teatas, et loodava organi ülesandeks saab Venemaa ja tema liitlaste huvide kaitsmine, vahendab Lenta.ru.

Esimeses järjekorras hakkab nõukogu tegevus olema suunatud Venemaa huvide vastu suunatud ohu ennetamisele endise Nõukogude Liidu riikide territooriumil. SRÜ asjade komitee esimehe esimene asetäitja Dmitri Sablin ütles, et nõukogu hakkab uurima küsimusi, mis on seotud kaasmaalaste olukorraga välismaal ning teiste riikide mõjuga SRÜ riikidele.

Nõukogu loomisega kursis oleva anonüümseks jäänud eksperdi sõnul saab uuest organist „kontrrevolutsiooniline ajukeskus“. Selle istungitel hakatakse arutama välismaiste valitsusväliste organisatsioonide ja võrgutehnoloogiate rolli „värvilistes revolutsioonides“ ja protestiliikumiste organiseerimisel, sotsiaalvõrgustike ja blogide mõju ühiskonnale ning revolutsiooniliste liikumiste vastaseid võitlusmeetodeid.

Nõukogu funktsioone ja koosseisu arutatakse 12. aprillil. Oma töös hakkab nõukogu tuginema postsovetliku ruumi küsimustele spetsialiseerunud instituutide uuringutele, eriti aga Venemaa strateegiliste uuringute instituudi, SRÜ instituutide ja SRÜ terrorismivastase keskuse uuringutele.

Kommersant kirjutab, et Hiina kogemus analoogilise nõukogu loomisel 2005. aastal, mille kutsusid esile „värvilised revolutsioonid“ Gruusias, Ukrainas ja Kõrgõzstanis, viis „kruvide kinnikeeramiseni“. Nõukogu ekspertide, sõjaväelaste, õpetlaste ja eriteenistuste töötajate soovitused viisid sõjaväelaste õiguste laiendamisele rahutuste laialiajamisel ja Hiina sisejulgeolekuametkondade rahastamise suurendamisele. Samuti tugevdati kontrolli interneti üle ning arreteeriti opositsionääre.