Romney edestas oma suurimat rivaali Rick Santorumit Marylandi osariigis ja pealinnas Washingtonis ning võitis ka tasavägisemad, kuid tähtsad eelvalimised Wisconsinis, teatas USA meedia BNS-i vahendusel.

"Me võitsime kõik! See on tõesti olnud erakordne öö!" ütles Romney teisipäeval oma toetajaile Wisconsinis, kus ta pea viie protsendipunktiga endist senaatorit Santorumit edestas.

Santorum aga ei lasknud end heidutada, kinnitades, et võitlus on alles "poole peal".

Kristlik konservatiiv ning abordiõiguse ja geiabielude kindel vastane Santorum on lubanud valimisvõitlust vähemalt maini jätkata, kui eelvalimised toimuvad konservatiivsemates osariikides.

Kuid hoolimata jõulisest kampaaniast Wisconsinis kogus Santorum seal vaid 38 protsenti Romney 43 vastu.

Marylandis sai Romney 49 ja Santorum 29 protsenti häältest. Washingtonis oli Romney edu ülekaalukas - 70 protsenti. Ülejäänud kaks kandidaati, endine esindajatekoja spiiker Newt Gingrich ja Texase kongresmen Ron Paul jäid Romneyst ja Santorumist kõigil valimistel tublisti maha.

Seega toetavad Romneyt juba enam kui pooled üldvõiduks vajalikust 1144 valijamehest.

Ta käitub juba ametliku kandidaadina, kritiseerides Obama "valitsuskeskset ühiskonda" ega maini kampaanias enam oma vabariiklastest rivaale.

Ka Obama oma kampaaniat hoogustanud: teisipäeval mainis ta Romneyt nimepidi ja kutsus teda põhjendama, miks ta toetas eelmisel nädalal kongressi konservatiivide vastu võetud "radikaalset eelarvet".

Obama süüdistas Romneyt jõhkra "sotsiaaldarvinismi" toetamises, mis jätab hooletusse keskklassi ja soosib rikkaid. Ta lisas, et Romney kavatseb sellise eelarve "esimesel tööpäeval presidendina" kasutusele võtta.

Romney vastas omalt poolt, süüdistades ametisolevat presidenti majanduse liiga aeglases ja vaevalises taastamises.

Romney on võitnud 37 eelvalimisest 24 ja kindlustanud endale 625 delegaadi toetuse, vahendas võrgukülg RealClearPolitics.

Santorum on saanud 11 võitu ja poole vähem valijamehi kui Romney.