Transpordi- ja teetöötajate ametiühingu (ETTA) juhatuse esimees Peep Peterson ütles täna hommikul Delfile, et kavandatud streik toimub 75-protsendilise kindlusega.

Peterson rääkis, et bussijuhid on andnud neile kahesuguseid vastuseid - nad kas streigivad või "teevad nii nagu enamus".

Streik ei puuduta Petersoni sõnul valvebusse, millega streikijad kohale tuuakse. Ta täpsustas, et transporditöötajate ametitava näeb ette, et streigi ajal on bussijuhid töökohal.

Täpne streikijate nimekiri antakse tööandjatele üle homme kella 10.30 ja siis on ka täpselt selge, kui palju bussi-, trammi- ja trollijuhte streigib.

Peterson lisas, et nad ei tegele ainult ühe vahetuse bussijuhtidega, vaid kõigi juhtidega.

Busse ei lõhuta

Isegi kui mõni bussijuht on nõus liinile minema, siis ametiühingu ettepanek autobussikoondisele on busse mitte lõhkuda. Sest üksikutesse bussidesse trügivad inimesed lõhuksid sõidukid lihtsalt ära.

Samal põhjusel, et busse mitte lõhkuda, on streigiga lubanud ühineda ka MRL Liinid, mis korraldab Tallinnas umbes kümnendikku ühistranspordist. "Meie andmetel ei sõida ka nemad välja, kui TAK streigib," ütles Peterson.

Petersoni sõnul on neil Tallinna linnavalitsusega kokkulepe, et linnavalitsus ei kasuta ühtegi ebaseaduslikku võtet streikijate meelsuse muutmiseks ja streikijate vaba tahet ei takistata.

Peterson rõhutas, et kõigi huvi on saavutada kokkulepe ja mitte streikida, aga kahjuks ei tule valitsus isegi kolmepoolsetele läbirääkimistele. "Meil on vaja kokkulepe saavutada vabariigi valitsusega, kuid eilse päeva seisuga valitsus passib ja keeldub koostööst," lausus Peterson.

TAK ei saa transpordiameti lepet täies mahus täita

Tallinna Autobussikoondis (TAK) sai reedel kirja, et ETTA juhatus on otsustanud korraldada 8. märtsil Tallinna Autobussikoondises toetusstreigi.

Kirjas teatatakse, et streigis osalevad liinidel sõitvad bussijuhid ja selle aktsiooniga toetatakse Ametiühingute Keskliidu ning haridustöötajate streiginõudeid.

TAKi kodulehel olevast teates võib lugeda, et TAK informeeris oma lepingulist partnerit Tallinna transpordiametit, et tulenevalt Transpordi ametiühingu kirjast võib kujuneda olukord, kus TAKil ei õnnestu plaanitava toetusstreigi tõttu transpordiametiga sõlmitud lepingut neljapäeval täies mahus täita.

"Kuidas ja mis mahus streik Tallinna linnabusside liikumist puudutab, ei ole autobussikoondisel käesoleval hetkel võimalik prognoosida," ütles TAKi pressiesindaja Sirje Roht Delfile. "Informeerime linlasi niipea, kui asjaolud täpsustuvad."