Varem oli politsei mehele vastavalt loomakaitseseadusele määranud 12 000 krooni suuruse trahvi, kirjutab Pärnu Postimees.

Väärteoprotokolli järgi käis Kuningas mullu 26. detsembril kella 1.45 ajal OÜ Fransson Farmi loomalaudas. Ta sundis tiinet looma, kes oli ristluudest maas, sabast sikutades püsti tõusma. Protokolli kohaselt põhjustas Kuningas loomale valu, sest lehma sabaluu murdus mitmest kohast.

Politsei oli alustanud farmis juhtunu uurimist OÜ Fransson Farmi tegevjuhi Jaanis Kalde avalduse põhjal. Kalde kirjutas, et Koonga laudas suri 26. detsembri päeval lehm.

Öökarjaku Tiina Siimani seletusel viibinud Kuningas öösel kella poole kahe paiku lauda küünis lehma juures, kes karjaku keelust hoolimata ajanud lehma selle saba väänates üles. “Sama päeva õhtuks oli tiine lehm surnud,” seisab kirjas.

Lahanguprotokollis on vigastustena märgitud sabaluu ja jalaluu murd.

Märtsis esitas Kuninga kaitsja Vahur Krinal Pärnu maakohtule kaebuse trahviotsus tühistada, sest väärteo toimepanijat pole objektiivselt tuvastatud. Samuti pole menetlusel arvestatud Kuninga seletusi.

Kohus leidis, et Kuninga kaebus pole põhjendatud. Asjaolu, et Kuningas käis öösel farmis, leidis kohtus kinnitust. Tunnistaja Siiman rääkis, et oli tol ööl farmis koos poja Timo Siimaniga. Kui nad küüni lehma vaatama läinud, tulnud sinna purjus Kuningas, kes tõmmanud lehma sabast, nii et saba ragisenud. Lahanguaktis on lehmal tuvastatud ristluuvigastus, reieluu murd ja sabaluu vigastus, kirjutab ajaleht.

Siiski kinnitas loomaarst kohtus, et sabaluul olid vaid verevalumid, murdu polnud. Lehma surma see ei põhjustanud.

Kohus leidis, et lõpptiinele lehmale füüsilise kannatuse põhjustamine oli välditav, sest pole tuvastatud, miks oli vaja lehma püsti tõusma sundida. Küll seisab kohtuotsuses, et maksimaalmääras karistus on põhjendamatu.

Kuningas esitas kohtuotsuse peale kaebuse riigikohtule, kuid ei saanud menetlusluba.

Mees väidab siiani, et ei käinudki sel ööl farmis. “Olin varem selle farmi üks osanikest, aga aprillist 2002 pole ma enam sellega seotud. Neil on kogu aeg nii, et igas asjas olen mina süüdi,” rääkis Kuningas. “Nad on vihased, et ma sealt töölt ära tulin,” lisas ta.