Paju hinnangul tähendab teise vooru pääsemine aga Pekka Haavistole niigi suurt võitu, sest ta edestas noorte, urbanistlike ja modernsete inimeste häältega esimeses voorus Paavo Väyryneni.

"Pekka Haavisto kuulub seksuaalse vähemuse hulka ja toetus temale räägib sellest, et soomlased respekteerivad Haavisto seksuaalset suundumust ja neile on tähtis, milliste omadustega ja võimetega on ta inimesena," rääkis Paju. 

Eestis tekitab homoseksuaalsus Paju sõnul veel hirmu, sest kardetakse, et see ohustab pereväärtusi, kuid Soomes on pereväärtused palju tugevamada ja pühamad. "Soomlastel see hirm puudub ja nad sallivad ka teisi perevorme, mis on marginaalsemad," kõneles Paju.

Ühine keel Eesti presidendiga

Paju on arvamusel,  et nii Niinistö kui Haavisto leiaksid ühise keele Eesti president Toomas Hendrik Ilvesega. "Pekka Haavisto on nagu Ilveski suur kodanikeorganisatsioonide toetaja," tõi Paju välja ühe sarnase joone. "Haavistot on süüdistatud selles, et ta julgeb suhelda ka teiste riikide dissidentitega, kellega Tarja Halonen kindlasti ei suhelnud." 

"Usun, et ka Niinistöl ja Ilvesel tekib suurepärane kontakt ja isegi nende noored ja kenad abikaasad võivad omavahel sõbruneda, potentsiaal selleks on olemas," kõneles Paju. "Ma usun ka, et Niinistö oskab hinnata Ilvese rahvusvahelisi kontakte ja tal puudub eelarvamus USA suhtes, kus Ilves on saanud hariduse ja mis on olnud talle pikalt kodumaaks."

"Ma usun isegi, et USA president võtab lõpuks ka Soome presidendi Valges Majas vastu, sest Tarja Halonenile jäid need uksed suletuks," avaldas Paju lootust.

Presidendi debattides pole Paju sõnul peaaegu üldse puudutatud suhteid Venemaaga. Nii Eestile kui Soomele oleks Paju sõnul aga kasulik, kui Venemaa demokratiseeruks ja läänestuks, siis jäävad ära ka pinged, mida ebademokraatlik Venemaa võib kahe naaberriigi vahel põhjustada. 

Kaks kanget telesaates

Paju meenutas, et Haavisto ja Niinistö sattusid Soome MTV 3 presidendieksami saates tülli, kas kohtuda tulevikus Tiibeti vaimse juhi dalai–laamaga või mitte. "Niinistö küsis, et mis siis, kui pärast kohtumist dalai-laamaga Hiina juhid ei taha sinuga enam kohtuda," meenutas Paju. "Haavisto vastas selle peale, et ta ei taha, et teised riigid otsustavad, kellega Soome poliitiline juhtkond kohtub."

Sellest Niinistöle ei piisanud, vaid ta küsis edasi, et kas Haavisto on valmis loobuma kohtumisest Hiina juhtkonnaga. Sellele küsimusele vastas Haavisto küsimusega, et kas on veel teisi maid, kes saavad otsustada, kellega Soome poliitiline juhtkond ei tohi kohtuda. Niinistö vastas, et Soome teeb kõik otsused Soome kasuks.