Faktum & Ariko konsultant Veiko Paalandi kirjutab veebilogis, et president Toomas Hendrik Ilvese üleskutsele tuua välja põhjused, miks on Eestis hea elada, saab uuringu põhjal vastata: jah, enamik Eesti elanike arvates on see nii.

Neile, kes soovivad pooltühja klaasi näha, võib öelda, et võrreldes nelja aasta taguse ajaga on olukord veidi halvenenud, lisas Paalandi.

Nimelt veebruaris 2008 oli rahulolematuid kaks korda vähem. Küsimusele "Kas Teil on Eestis hea elada?" vastas tookord jaatavalt 88 protsenti ning eitavalt seitse protsenti. Vastuse jäi võlgu viis protsenti küsitletutest.

Kuu aja eest vastas samale küsimusele jaatavalt 82 protsenti ning eitavalt 15 protsenti ning üldse ei vastanud kolm protsenti.

Paalandi sõnul tasub märkimist, et rahulolematusel ei ole oma nägu – sellel ei ole vanust, elukohta, sissetulekut ega rahvust.

"Seega võib oletada, et rahulolematuse taga on konkreetse inimese meelelaad ja teda isiklikult puudutanud elusündmused," kirjutas Paalandi. "Või nagu president tabavalt märkis, võib argipäeva askeldustes lihtsalt meelest minna, et Eestis on hea elada."

Uue aasta alguses tegi president Ilves Facebookis üleskutse nimetada põhjuseid, miks on Eestis hea elada. Oma videopöördumist alustab President küsimusega: “Mida Sina arvad, kas Eestis on hea elada?”.

Faktum & Ariko küsitlusele vastas üle Eesti 14.-19. detsembril 473 inimest vanuses 15-74 aastat.