Chávez ise on sel aastal vähiravil olnud ja teisipäeval teatas haigusest Argentina president Cristina Fernández de Kirchner. Vähki on põdenud ka Paraguay president Fernando Lugo, Brasiilia president Dilma Rousseff ja viimase eelkäija Luiz Inácio Lula da Silva, teatab BBC News.

Chávezi sõnul on see väga kummaline, kuid ta rõhutas, et mõtleb kõva häälega, mitte ei esita tormakaid süüdistusi. Tema sõnul on aga vähijuhtumeid Ladina-Ameerika riigijuhtide hulgas raske seletada, kasutades tõenäosusseadust.

„Kas see oleks imelik, kui nad oleksid välja arendanud tehnoloogia vähi esilekutsumiseks ja keegi sellest ei teaks?“ küsis Chávez armeebaasis sõduritele esinedes.

Chávez märkis, et USA valitsuse teadlased nakatasid 1940. aastatel Guatemala vange süüfilisse ja teistesse haigustesse, kuid see tuli päevavalgele alles eelmisel aastal.

Venezuela president naljatas, et võtab nüüd oma erilise hoole alla Boliivia ja Ecuadori riigipead Evo Moralese ja Rafael Correa, et ka neil vähki ei diagnoositaks.

Chávez oli esimene, kes avaldas toetust Argentina presidendile Fernándezile, kui viimane kilpnäärmevähki haigestumisest teatas. 58-aastast Fernándezit opereeritakse 4. jaanuaril ja arstid ütlevad, et prognoos on väga hea.

Brasiilia endise presidendi Lula da Silva kõrivähki ravivad arstid ütlevad, et 66-aastane mees reageerib kemoteraapiale hästi ja peaks täielikult paranema.

64-aastane Rousseff, kes võttis Lulalt ameti üle aasta tagasi, on 2009. aastal põetud lümfivähist täielikult paranenud.

Paraguay 60-aastasel riigipeal Lugol diagnoositi lümfivähk 2010. aasta augustis. Praegu toibub ta kemoteraapiast.

Lula ja Chávez on varem naljatanud, et korraldavad vähki põdenud Ladina-Ameerika riigijuhtide tippkohtumise. Fernández teatas nüüd, et nõuab enesele selle kohtumise aupresidendi kohta.