“Võitlemaks terrorismi vastu ei tohi me võidelda ainult terroristidega. Me peame võitma enda poole mõtted ja südamed,” ütles Kofi Annan, avades terrorismi algpõhjustele pühendatud tippkohtumise New Yorgis, millest võtab osa 18 riigipead ja valitsusjuhti.

“Me saame terrorismist jagu vaid siis, kui me lahendame poliitilised vaidlused ja pikaajalised konfliktid, mis loovad sellele toetuspinda,” manitses ta.

Ühepäevase terrorismikonverentsi idee tuli Norra peaministrilt Kjell Bondevikilt ja Nobeli rahupreemia laureaadilt Elie Wieselilt.

Teiste seas võtavad terrorismi algpõhjustele pühendatud kohtumisest osa Prantsuse president Jacques Chirac, Itaalia peaminister Silvio Berlusconi, Pakistani president Pervez Musharraf ja Afganistani riigipea Hamid Karzai.

Kohal viibib ka Vene välisminister Igor Ivanov. Vaid USA, kes pärast 11. septembri terrorirünnakuid on asunud ülemaailmset terroritõrjet juhtima, ei ole esindatud.

Annan rõhutas oma avakõnes, et niisama ekslik kui arvata, et terrorism ei ole seotud poliitiliste ja sotsiaalsete teguritega, on eeldada, et terroristid on pelgalt keskkonna produktid.

“Samuti petame me end, kui me arvame, et terrorismist saab jagu üksnes sõjalise jõuga. See võib mõnel juhul olla vajalik, aga me peame tegema märksa rohkem”.

Avakõnede järel kuulati 11. septembrist ja teistest terrorirünnakutest eluga pääsenute meenutusi.

Õhtupoolikul toimub ümarlauadiskussioon juunis Oslos nõu pidanud rahvusvaheliste terroriekspertide raporti üle.

Eksperdid püüdsid oma raportiga purustada teatud müüte ning leidsid, et vaesuse ja terrorismi vahel on vaid nõrk ja kaudne suhe ning et riigi toetus terrorismile ei ole selle nähtuse algpõhjus.

Paljude terrorismivormide eeltingimuseks peetakse demokraatia, kodanikuvabaduste ja õigusriigi puudumist.