Vabaühenduste liidu EMSL juhataja Urmo Kübar rääkis Delfile, et ilmselt peab Maruste silmas 6. aprillil Jaan Tõnissoni Instituudi korraldatud kohtumist, kus lisaks instituudi inimesele osalesid nelja parlamendierakonna ja EMSL-i esindaja. Instituudi ühe projekti raames toimunud kohtumisel arutati, kuidas erakondade juures tegutsevaid koolitusüksusi paremini kodanikuharidusse kaasata.

Kübar nentis, et erakondade esindajad ütlesid kohtumisel, et demokraatlikke maailmavaateid peaks nende hinnangul propageerima. "Kindlasti ei saa öelda, et kui küsimus on jutuks tulnud teise teema arutamiseks kokku kutsutud koosolekul, kus osales paar vabaühendust, et see oleks vabaühendustega läbi arutatud või lausa nende soov," ütles Kübar. "Avalikku arutelu ei ole selle teema ümber enne paari viimast päeva toimunud, ka ei olnud see kummagi valitsuserakonna valimislubadustes."

Reformierakonna ja IRL-i koalitsioonilepe, kus demokraatia arendamise sihtasutuste loomise soov sees, avaldati 23. märtsil, paar nädalat enne kõnealust koosolekut.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste kirjutas täna Delfi arvamusrubriigis seoses demokraatia arendamise sihtasutuste ehk DASA-de loomise ja nende tarvis erakondadele raha eraldamisega, et kevadel toimus sel teemal kodanikeühenduste ja erakondade ümarlaud, mille tulemusel jõudis mõte ka koalitsioonilepingusse ja valitsuse töökavva.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et riigikogu erakonnad tahavad erakonnaseadust muuta nõnda, et erakondade juurde loodavate demokraatia arendamise sihtasutuste tarvis eraldataks 800 000 ehk igale erakonnale 200 000 eurot aastas, et nad saaks oma maailmavaadet levitada.