Kokkulepe, mis tehti ametlikult teatavaks Obama ja Austraalia peaministri Julia Gillardi ühisel pressikonverentsil, lubab USA-l paigutada järgmise aasta algul Põhja-Austraaliasse 250 merejalaväelast, teatab Associated Press.

Obama kinnitas, et arvamus, nagu kardaks USA Hiinat või tahaks tõusvat suurvõimu Ameerika majanduslikest liitudest Aasia-Vaikse ookeani regioonis välja tõrjuda, on ekslik. USA tahab aga jätkuvalt saata Hiinale selgeid sõnumeid, et Hiina peab aktsepteerima kohustusi, mis kaasnevad maailmariigiks olemisega.

USA ja Hiina väiksemad naabrid on üha enam mures Hiina domineerimise ja territoriaalsete nõudmiste üle suurtel Vaikse ookeani aladel, mida USA peab rahvusvahelisteks veteks, ning territoriaalsete vaidluste taasalustamise üle muuhulgas Lõuna-Hiina merel.

Obama sõnul on uute jõudude saatmine Austraaliasse tähtis, sest see aitab Aasia partnereid tunda, et on olemas jõud, mis on vajalik julgeolekuarhitektuuri säilitamiseks regioonis.

Nii USA kui Austraalia ametnikud on kinnitanud, et kokkuleppega ei looda püsivat USA kohalolekut või sõjalist baasi Austraalias.