Sotsiaalpedagoog Antonina Minakova Tallinna 53. keskkoolist tõdes, et koolid tunnevad end narkomaania leviku ees abituna.

"Oleme abitud. Lapsed teavad meist hoopis rohkem," vahendasid ERR Uudised Minakova sõnu. Sotsiaalpedagoog tõi näiteks hiljutise juhuse, kui tüdrukutelt võeti ära põsktubakat, mida liigitatakse kerge narkootikumi alla.

"Selle olid nad saanud poistelt, kes omakorda olid selle tellinud Rootsi vahet sõitvalt laevalt," kõneles Minakova. "Tüdrukute silmad olid udused ja käitumine ebaadekvaatne, sest põsktubaka närimine võrdub nelja sigareti järjestikuse suitsetamisega ja võib vaid ette kujutada, mida see teeb noore inimese tervisele."

Nõmme koolides algas teavitusprogramm

Nõmme linnaosa valitsus alustas Nõmme koolides teavitusprogrammiga lapsevanematele „Noorte tarvitatavad meelemürgid ehk märka oma last", teatas Raepress.

Meelemürkide-teemalise loengu viivad novembrikuu jooksul viies Nõmme koolis läbi kogenud lektorid Anu Neuman ja Milvi Igalaan, kes räägivad, missuguseid aineid noored tarvitavad, kuidas neid aineid, joobeseisundeid ja tarvitamisele viitavaid ohuolukordi ära tunda ning kuidas kujuneb sõltuvus. Samuti tuleb juttu seadusandlusest.

Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi sõnul on suureks probleemiks see, et tihtipeale ei oska vanemad märgata ega ära tunda neid ohumärke, mis viitavad, et nende laps võiks midagi tarvitada.

Kahjuks on aga alkoholi, kanepi, huuletubaka ehk snus`i ning teiste tubakatoodete tarvitamine meie noorte seas enam levinud, kui me oskame või tahame seda endile tunnistada.

Kolmandik koolinoori on narkootilisi aineid proovinud

Ka lektor Anu Neuman rõhutab, et meelemürkide tarvitamine on noorte seas aasta-aastalt suurenenud.

Kui veel 1995. aastal oli 15–16-aastaste laste seas narkootilisi aineid proovinuid või tarvitanuid 7 protsenti, siis 2007. aastaks oli tarvitanute protsent tõusnud juba 33-ni, neist 62 protsenti moodustasid poisid ja 38 protsenti tüdrukud.