Kolmest etteantud eelnõust pooldas kongress seda, mis kutsub EL-ile ei ütlema. Selle otsuse poolt oli 341 delegaati.

Euroopa Liiduga ühinemist toetav eelnõu kogus 235 ja hääletamise vabaks jättev ehk niinimetatud südametunnistuse eelnõu 227 häält.

Valimiskastis oli 805 sedelit, neist kehtivaid 803.

Erakonna esimeheks tagasi valitud Edgar Savisaar ütles, et uskus enne kongressi südametunnistuse platvormi võitu. “Aga rahvas otsustas teisiti,” lisas ta.

Savisaar kinnitas, et keegi ei avaldanud kongressidelegaatidele survet ütlemaks “ei”. Tema hinnangul võis delegaate mõjustada ühekülgne propaganda EL-i toetuseks ning see, et inimestega pole pikka aega räägitud.

“Uus juhatus tuleb lähipäevil kokku ning arutab tulemust, et mida see tähendab,” lisas Savisaar.

Europooldajate tiiva üks juhte Peeter Kreitzberg ütles, et tema hinnangul jahmatas tulemus ka Savisaart. “Aga kui kasvõi ajalehte Kesknädal lugeda, siis seal oli eitavaid materjale pidevalt,” lisas ta. “Aga ma ei usu, et kongressi otsus peegeldab kõigi erakondlaste arvamust täpselt, küllap oli “ei” ütlejaid siia rohkem valitud. Mina end sellest segada ei lase ja kaitsen oma seisukohta.”

Kreitzbergi sõnul on uues juhatuses europooldajaid ja -vastaseid enam-vähem võrdselt ning see teeb olukorra keerukaks. Ta ennustas ka, et kui 14. septembri rahvahääletusel võidab “jah”, läheb Keskerakonnal raskeks.