Usaldushääletuse ettepaneku tegi peaminister sel nädalal ise pärast seda, kui seadusandjad ei suutnud kinnitada valitsuse ettekannet 2010. aasta kuludest ning opositsioon hakkas nõudma Berlusconi valitsuse tagasiastumist, vahendab BNS.

Hääletus leidis aset ajal, mil peaministri ümber on arenemas mitmeid skandaale, riigis valitsevad võlakriis, majanduslik paigalseis ning finantsturgude pidev rahulolematus Itaalia võimude poliitikaga.

Reitinguagentuurid langetasid hiljuti Itaalia reitingut eelarvepuudujäägi pärast, mis on üks euroala suurimaid. Agentuuride üheks keskseks põhjenduseks oli poliitiline ebakindlus ja selle mõju majanduspoliitikale.

Paremtsentristliku valitsuse poolt oli 316 ja vastu 301 seadusandjat.

Opositsioon "on end itaallaste ees täiesti häbiväärselt üleval pidanud ja ma loodan, et itaallased võtavad seda absoluutselt negatiivset käitumist arvesse," ütles Berlusconi ajakirjanikele enne hääletust ning kinnitas, et talle korraldatud "varitsus" ebaõnnestub.

"Berlusconi on viimane mohikaanlane, ainus, kes arvab, et 316 häält lahendab probleemid," ütles opositsioonierakonna UDC juht endine alamkoja esimees Pierferdinando Casini.

Ta nimetas usaldushääletuse läbimist Pyrrhose võiduks ja ütles, et see ei kasvata usaldust valitsuse vastu.

Kui hääletuse tulemused avaldati, loopisid meeleavaldajad parlamendihoonet munadega ja karjusid "Häbi-häbi!". Laupäeval koguneb Rooma tänavaile ennustuste kohaselt kümneid tuhandeid inimesi, kes võtavad eeskuju protestiliikumistest Indignados ja Occupy Wall Street.

"Enamus on murenemas ja sellest usaldushääletusest piisab vaid selleks, et järgmise usaldushääletuseni välja vedada," ütles peamise opositsioonierakonna Demokraatliku Partei juht Rosy Bindi.

Kriitikat jagavad ka Berlusconi liitlased nagu endine majandusarengu minister Claudio Scajola, kes on väljendanud rahulolematust poliitilise status quo üle, ning rahandusminister Giolio Tremonti.

Berlusconi toetus on uusima arvamusküsitluse kohaselt langenud 24 protsendini.

Peaminister ise tõrjub kriitikat väidetega, et opositsioon ei ole ise ühtegi arvestatavat alternatiivi välja pakkunud ning katsed teda ametist kangutada võivad Itaalia rasket olukorda veelgi halvendada.

"Ennetähtaegsed valimised ei lahenda meie probleeme... Poliitiline kriis tähendaks praegu allakäigu, katastroofi ja spekulatsioonide parteide võitu," ütles ta.