Allkirjade kogumine algab 1. novembril ning kestab 30 päeva, allkirjade kogumiseks avatavad jaoskonnad on iga päev lahti neli tundi, kaasa arvatud nädalavahetusel. Allkirjakogumise üldised kulud on umbes pool miljonit latti (veidi üle 700 000 euro), teatab BNS.

Läti äärmusühendus Rodnoi Jazõk (Emakeel) esitas septembri algul keskvalimiskomisjonile 12 533 hääleõigusliku Läti kodaniku allkirjad, mis koguti vene keelele teise riigikeele staatust andva põhiseadusemuudatuse algatamiseks.

Seaduse kohaselt korraldab keskvalimiskomisjon nüüd põhiseadusemuudatuse toetuseks allkirjade kogumise protseduuri.

Kui muudatusi toetab oma allkirjaga vähemalt kümnendik inimestest, kel oli õigus valida viimaste seimivalimiste ajal ehk 153 379 inimest, siis peab president muudatuse seimile arutamiseks esitama.

Kui seim muudatuse tagasi lükkab, tuleb selle üle korraldada rahvahääletus. Põhiseadusmuudatus on vastu võetud, kui referendumil hääletavad selle poolt vähemalt pooled valijaist ehk 771 350 inimest.

Allkirjakogumise algatanud äärmusühendusse Rodnoi Jazõk kuuluvad Vladimirs Lindermans, Jevgenijs Ossopivs ja Aleksandrs Gaponenko. Ühendus teatas neljapäeval, et kavatseb lähiajal korraldada meeleavalduse, et protestida otsuse vastu jätta Üksmeele Keskus võimuliidust välja.

„Üksmeele Keskuse rahuarmastav poliitika on ummikusse jooksnud. Isegi kui Üksmeele Keskus saab järgmistel valimistel seimis 35 või 40 kohta, ei muuda see midagi. Tuleb muuta võitluse taktikat,“ seisab ühenduse pressiteates.

Üksmeele Keskuse liider, Riia linnapea Nils Ušakovs lubas samas ennetada lätlaste ja venelaste kokkupõrkeid ning mitte toetada organisatsioone, mis üritavad korraldada selliseid kokkupõrkeid provotseerida võivaid meeleavaldusi.