Mehhiko valitsus hoiatas sel nädalal, et sealne narkosõda on aga lähiajal muutumas veelgi agressiivsemaks, kuna gängid mis tegutsevad nime all Cartal Gulf, Sinaloa ja La Familia Michoacana on oma jõud ühendanud ning teinud ühise kokkuleppe võidelda Los Zetas gängiliikmete vastu.

Narkojõugud võitlevad selle nimel, kellel on õigused Columbiast tulnud narkolaadungite vedudeks riigi ida osas ning Guatemala piiril, mille kaudu smuugeldatakse USAsse enamus Lõuna-Ameerikast tulnud kokaiinist.

USA Drug Enforcement Agency (narkovastase võitluse agentuur) esindaja Rodney Benson märkis hiljutisel pressikonverentsil, et Los Zetas gängile on kuulutanud nn sõja narkogängi Cartel Gulf juht Jorge Eduardo Costilla, hüüdnimega Coss.

USA ametniku sõnul on alust arvata, et Cartel Gulf gängi liikmed on endised Mehhiko ja Guatemala eliitsõdurid, kes formeerusid narkojõuguks 1999. aastal.

„Seda näitab kahe organisatsiooni tegutsemine ning territoriaalne võimuvõitlus,“ märkis USA narkokuritegude ametnik Benson, „Los Zetas on viimasel ajal kogunud võimu Mehhiko kesk- ja lõunaosas, mis kuuluvad Cartel Gulf võimupiirkonda.“

Need jõukude algatatud omavahelised võimuvõitlused on lõppenud Veracruz piirkonnas massilise tapmisega. Kui 2010. aastal toimus seal 52 mõrva, siis selle aasta seisuga on Veracruz piirkonnas tapetud juba üle 208 inimese. Veracruz piirkonnas visati muide ka 20.ndal septembril kiirteele 35 laipa, mille kehadele oli kraabitud märk Z (Los Zetas).

Väidetav paramilitaarne gäng The Metazetas (Los Zetas) omistas tapmised läbi internetti postitatud lingi.

Mehhiko valitsuse sõnul ei ole aga gängidel militaarvõimudega mingit pistmist ning narkovõitluses puuduvad igasugused sõjaväe tegevusele suunavad elemendid.

Mehhiko on teatavasti Lõuna-Ameerika narkovedude angaariks, kus hoitakse enamasti Columbiast saabunud kokaiinilaadungeid, mis siis USAsse transporditakse.

CNN sõnul on narkokuritegude tõttu gängi liikmete keskmiseks elueaks 30 aastat. Suur osa kuritegelike gruppide liikmetest on 17-25 aastat vanad ning pidevas võimuvõitluses sureb iga päev nii kuritegelike gruppide liikmeid kui tavainimesi, mis seab nende keskmise eluea 30ndate aastate piirile.