Saaremaa Pisa torniks nimetatava Kiipsaare majaka kompleksi olukord halveneb üha, viimati varises tormiga osaliselt merre majakavahi eluhoone. Seitsme aasta jooksul, mil majakakompleksil on olnud uus omanik, pole kinnistul mingit arengut toimunud ning Kiipsaare tuletorn, majakavahi maja, saunahoone ja kaev on olnud ilmastiku meelevalla, kirjutab Meie Maa.

“Kiipsaare tuletorni kokkuvarisemine või ümberkukkumine ei ähvarda, kuigi see on pärast 2005. aasta jaanuaritorme umbes 60 meetri kaugusel meres,” kinnitas Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam.

“Tuletornil on tugev raudbetoonist vundament ja see peaks ikka vastu pidama. Praegu on Kiipsaare majakas enam-vähem taas sirge, aga eks tal selline jonnipunni efekt ole, et mingite tuulte ja tormide mõjul on ta kord rohkem viltu, kord jälle sirgem. Majakavahi hoone on aga poolenisti merre varisenud ja ma arvan, et ülejärgmise tormiga võib kogu hoone täiega kukku variseda. Saun ja kaev on õnneks kaugemal, neid meri lagundama veel ei jõua.”

Kihelkonna vallavanema sõnul tegi vald kompleksi omanikule Meelis Osale hiljuti meeldetuletuse, et objektid tuleks nende lagunemise peatamiseks korda seada.

“Oleme selliseid meeldetuletusi ka varem teinud, kuid siiamaani pole isegi paberimajandust korda aetud ja näiteks kinnistaminegi on tegemata,” lausus Raimu Aardam. “Ühelt poolt tuleb omaniku selgitusi mõista, sest masu ja muutunud majandusolukord seadis arendustegevusele omad piirid. Ka ehitustegevus selles piirkonnas on küllaltki raske. Samas ootab vald omanikult ikkagi mingit initsiatiivi.”

Kunagine jaanuaritorm pani arendusele kõva põntsu, sest tormi väljauhutud pinnas tekitas viltuse tuletorni ja maa vahel 40-50 meetri laiuse veekihi. Seetõttu muutus Harilaiu poolsaarel asuva kompleksi turismi otstarbeks arendamine keeruliseks.

Vaid aasta enne jaanuaritormi Kihelkonna vallalt 1933. aastal ehitatud Kiipsaare tuletorni ja kolm teist objekti ostnud kinnisvaraärimees Meelis Osa soovis seepeale kohtu kaudu tehingu tühistamist ja osturaha 777 777 krooni tagastamist. Kohus tema taotlust ei rahuldanud, kuna ostuhetkel kehtisid kõik valla väljastatud projekteerimistingimused.

2006. aasta jaanuaris saatis Saaremaa keskkonnateenistus Vilsandi rahvuspargi valitsejana Meelis Osale kirja, milles keeldus uut arendusprojekti kooskõlastamast. Keskkonnateenistus viitas, et projektis mainitud hoonestusel pole neemele pealetungiva mere tõttu lootust püsima jääda.
Meelis Osaga ei õnnestunud eile ühendust saada.