Palestiina president Mahmoud Abbas esitab eeldatavasti 23. septembril ÜRO julgeolekunõukogule ametliku taotluse maailmaorganisatsiooni täieõiguslikuks liikmeks saamiseks. Lisaks Iisraelile, kellega rahukõnelused on ummikusse jooksnud, vastustab Palestiina sammu ka USA, vahendab BNS.

"Kui USA otsustab maailma arvamusele avalikult vastu astuda ja järgmisel nädalal Palestiina ÜRO-taotlust blokeerida, ei suurene üksnes Iisraeli isolatsioon, vaid süvenevad ka pinged regioonis," hoiatab inglisekeelne päevaleht China Daily.

"Rahvusvahelise kogukonna enamus peab iseseisvat riiki palestiinlaste võõrandamatuks õiguseks," rõhutab ingliskeelne ajaleht juhtkirjas Pekingi ametlikku positsiooni edastades.

USA on ähvardanud panna Palestiina liikmesustaotlusele ÜRO julgeolekunõukogus veto, sest see kahjustab rahukõneluste väljavaateid. Palestiina riik saab sündida üksnes läbirääkimistes Iisraeliga, on Washingtoni seisukoht.

Palestiina tunnustamist ÜRO liikmena vastustab mõistagi ka Iisrael. Peaminister Benjamin Netanyahu esineb järgmisel reedel ÜRO peaassambleel kõnega, milles kavatseb esitada oma riigi vastulause ning kutsuda jätkama otsekõnelusi palestiinlastega.