„Al-Jamahiriya rahvusmuuseum Tripolis on rüüstatud ja ajaloolised esemed on mööda merd laevadega Euroopasse viidud,“ ütles õpetlane Venemaa televisioonile The Hindu vahendusel.

Rahvusmuuseumis asub Liibüa kõige väärtuslikum arheoloogiline ja ajalooline pärand. Muuseumi kollektsiooni kuulub uuema kiviaja, eelajaloolise aja ning berberi, garamandi, foiniikia, kartaago, kreeka, rooma ja bütsantsi kuultuuri hindamatuid näiteid.

Sologubski, kes veetis sel aastal Liibüas mitu kuud, väidab, et 14 000 aastat vanad Akakuse mägede koopajoonised on rüüstajate poolt hävitatud.

„Nad suruvad erilisse keemilisse lahusesse kastetud siidiriide vastu kaljuseinal olevaid freskosid ning värv jääb riide külge ja tuleb koopaseinalt maha,“ ütles Sologubovski.

Vene teadlane süüdistab ka NATO vägesid kõige väärtuslikumate hulka kuulunud arhitektuurimälestiste hävitamises, mille hulgas on UNESCO maailmapärandi nimekirjas olevaid objekte.

„NATO lennukid on pommitanud Leptis Magnat ja Sabrathat,“ ütles Sologubovski, kes on ka sel aastal loodud Liibüa ja Süüria rahvaste solidaarsuskomitee Venemaal aseesimees.

Leptis Magna oli üks Rooma impeeriumi kaunimaid linnu ning Sabratha oli Foiniikia kaubanduskeskus. Mõlemad on rohkem kui 2500 aastat vanad.

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO hoiatas rahvusvahelisi kunstikaupmehi ja muuseume, et need vaataksid ette Liibüast varastatud esemete soetamise eest.