Valner rääkis Delfile, et on Stroomi metsa mürgitamisjuhtumeist kuulnud, kuid kuna loomakaitse liidule ei ole ükski ohver otseselt midagi teatanud, siis võtavad nad seda kui kuulujuttu. Sellegipoolest kutsub Valner loomaomanikke üles ettevaatlikkusele ja tähelepanelikkusele.

"Sellist pahatahtlikku tegevust on Eestis viljeletud üsna tihti ja praegu on tõenäoliselt tegu mõne loomavihkajaga. Kuna ta viskab metsa alla toitu, siis satuvad ohtu need loomad, kes vabalt jooksevad." Valner märkis, et seaduse järgi peaksid koerad sünnist surmani rihma otsas olema ja isegi koos omanikuga vabalt liikumine on neile keelatud. "Seda nõuet loomulikult eiratakse, aga kui seal on selline risk, siis soovitus on küll, et loomaomanikud ei laseks koeri ilma rihmata jooksma."

Mürgise liha kaussi panemine ja musta lindiga kinnisidumine näitab Valneri sõnul tahtlikku, sadistlikku tegevust. "Koer ei mõista ju selle lindi tähendust ja tundub, et see pakub sellele inimesele veel suurt rõõmu. Selliseid inimesi on, sinna pole midagi teha," nentis Valner.

Mürgitamisjuhtumeid Stroomi metsas varem pole teada

Stroomi piirkonnast teab Valner loomade hülgamise juhtumeid, kuid loomakaitsele mürgitamisjuhtudest seal piirkonnas vähemalt viimase 4-5 aasta jooksul teada antud pole. Samas ei ole koerte mürgitamine Valneri sõnul Eestis harv nähtus, kuigi statistikat selle kohta ei ole.

Statistika puudumise põhjuseks on see, et lahkamine ja analüüsid maksavad väga palju ning inimesed ei saa seda enesele lubada. Ekspertiis võib maksma minna umbes 200 eurot ehk 3000 krooni. "Need arvud, mis on praegu meieni [mürgitamiste kohta] jõudnud, annavad mõista, et tegemist on jäämäe tipuga."

Valner ütles, et kõige ohtlikum piirkond koeramürgitajate aspektist on siiani Nõmme, kus 2003. aastal suri mürgituse tagajärel kümneid koeri, kaasa arvatud Valneri enese koer. "Nad ei jäänud ju kellelegi ette, vaid õue loobiti mürgitatud lihapalle," ütles Valner, kelle hinnangul on mürgitajate näol tegu kompleksides ja eelkõige väga ara inimesega.

Kuna Stroomi mets on avalik ruum ja koht, kus võivad olla ka lapsed, ja kuna mürgitamine on looma suhtes julm teguviis, siis on politseil õigus algatada kriminaalmenetlus.