Lennujuhtimiskeskusest öeldi, et ligi kuus kuud Rahvusvahelises Kosmosejaamas viibinud ameeriklased Ken Bowersox ja Donald Pettit ning venelane Nikolai Budarin maandusid Kasahstani stepis Eesti aja järgi umbes kell viis hommikul.

Maandumisel katkes Sojuzi moodulil raadioside juhtimiskeskusega ja nii oli viimane kapsli asupaigast täielikus teadmatuses. Kapslit otsima saadetud lennukid ja helikopterid leidsid selle üles alles kell 7.20.

“Päästelennukid märkasid kapslit õhust. Kapsli luuk on lahti,” teatas lennujuhtimiskeskuse ametnik kergendatult hingates. “Meil on meeskonnaga raadioühendus. Jumal tänatud, nad on elus ja terved.”

Ta lisas, et kosmoselaev Sojuz maandus kõrvalises piirkonnas Araali merest põhjas, kavandatud paigast umbes 500 km eemal. Miks kapsel õigesse kohta ei maandunud, pole veel selgunud.

Päästjad rääkisid uudisteagentuurile Itar-Tass, et leidsid meeskonna kapsli kõrval seismas ja neile lehvitamas.

Meeskonnaliikmed toimetati Kasahstani pealinna Astanasse, kuhu nad jõudsid kaheksa tundi pärast maandumist. Edasi sõitsid nad Moskvasse.

“Kõik on suurepärane,” kinnitas Bowersox Astanas ajakirjanikele enne Moskva lennukisse astumist. “Meeskonnaga on kõik korras. See oli täiesti normaalne maale naasmine.”

Astronaudid maale toonud kapsel oli varustatud uue atmosfääri sisenemise kontrollsüsteemi ja uute mootoritega.

“Me tegime katselennu,” naljatas Bowersox.

Moskvasse jõudnud mehed viidi Tähelinna treeningkeskusesse arstlikule läbivaatusele. Ametnike sõnul oli Pettitil süda paha ja ta oli maandudes õlga vigastanud, aga muidu on meeskond terve. Astana lennuväljale saabunud helikopterist toodi ta välja kanderaamil.

“Kõige tähtsam asi meie töös on õnnelik lõpp ja nii oli meeskond võimeline maandumise järel kapsli ümber jalutama ja tulpe korjama,” ütles Vene kosmoseagentuuri juhataja Juri Koptev. “Ei ole mõtet olukorda dramatiseerida.”

USA-Vene meeskond oli Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) novembrist alates ning pidanuks naasma maale märtsi alguses USA süstikuga.

Nad olid aga sunnitud jääma orbiidile, kuna USA süstik Columbia kukkus veebruari keskel maandumisel alla ja surma said kõik pardal viibinud seitse astronauti. Seetõttu peatati määramata ajaks kõik süstikulennud.

Nii on Vene Sojuzid peamisteks sidepidajateks Maa ja ISS-i vahel. Sojuz viis kolme tagasi tulnud meeskonnaliikme asemel kosmosejaama venelasest komandöri Juri Malentšenko ja ameeriklasest lennuinseneri Edward Lu.