Riigikogu valimistel Pärnumaal kõige rohkem hääli saanud Res Publica heidab Hallikmäele endiselt ette kolme asja: võimalikku seotust Via Pontiga ja selles peituvat huvide konflikti, suutmatust teha otsust jätta Rannahotell müümata ning heitlikkust tänavuse linnaeelarve koostamisel, kirjutas Pärnu Postimees.

Hallikmägi on küll müünud sadamateed ehitava Via Ponti aktsiad, kuid tunnistanud, et ostu-müügilepingu kohaselt on tal poole aasta jooksul ettevõtte sundtagasiostuõigus, kui ostja avastab ostuhetkel varju jäänud olulist informatsiooni. Samuti pole linnapea avalikustanud aktsiate müügihinda ja ettevõtte uut omanikku.

“Pole teada, kas Hallikmägi on toiminud osaluse võõrandamisel ajendatuna soovist distantseeruda oma varasemast ettevõtlusest või hoopis soovist varjata oma äritegevuse tagamaid,” kirjutas Res Publica umbusaldusavalduse seletuskirjas. “Piisavaid selgitusi avalikkusele linnapea andnud ei ole.”

Res Publica leiab, et Hallikmäe suutmatus teha otsus jätta Rannahotell müümata on tekitanud hüsteerilise õhkkonna, mis paneb kõiki võimalikke investeerijaid pikaks ajaks Pärnu linna ärisuutlikkuses kahtlema.

Volikogule kahe eelarveprojekti esitamine, mis erinevad üksteisest enam kui kolmandiku võrra, näitab Res Publica hinnangul Hallikmäe põhimõttelagedust ja oskamatust eelarve kui ühe peamise linnajuhtimise instrumendi käsitlemisel.

Pärnu linnavolikogus on 33 kohta, umbusalduse läbiminekuks on vaja vähemalt 17 volikogu liikme toetust. Vajalikud hääled võivad kokku tulla, kui Res Publica üheksa saadikuga liituvad üheksa keskerakondlast, samuti piisaks linnapea kukutamiseks viie Isamaaliidu liikme ja kolme keskerakondlase Res Publicaga liitumisest.

Praegu juhib Pärnut Reformierakonna (kaheksa kohta), Keskerakonna (üheksa kohta), Isamaaliidu (viis kohta) ja Rahva Usalduse (kaks kohta) koalitsioon, milles jäme ots on Reformierakonnal. Hiljutised riigikogu valimised näitasid, et linnavalitsuse protokolli- ja välissuhete nõunikul Ela Tomsonil on suurem rahva toetus (1652 häält) kui Hallikmäel (127 häält), linnapea rahandusnõunikul Taimi Vilgasel (177) ja abilinnapea Riina Müürsepal (343 häält) kokku.