Paremradikaalsed parteid, kelle viimaste aastate edu põhineb keskendumisel immigratsioonile ja moslemitest lähtuvale ohule, kardavad nüüd seostamist äärmusliku vägivallaga ning kurdavad, et neid seostatakse ebaõiglaselt Breiviki terrorirünnakutega, vahendab BNS.

"See teeb mulle muret, sest see annab meie rivaalidele võimaluse siduda meid mõrvade ja rünnakutega," ütles Belgia flaami rahvuslaste Vlaams Belangi partei juht Filip Dewinter. "Me oleme demokraatlik liikumine. Me ei taha, et meid seostataks sääraste tegude ja sääraste inimestega. Me vihkame selliseid inimesi.Breivik ei mõista rahvuslusest ilmselt midagi. Meie rahvusluse ajendiks on armastus oma rahva ja lugupidamine teiste vastu. Vihal ja vägivallal pole meie seas kohta."

Kui Prantsuse rassismivastane rühmitus MRAP seostas Norra massimõrva Prantsuse Rahvusrinde suguste paremäärmuslike parteide tõusuga, põhjustas see Rahvusrinde juhi Marine Le Peni ägeda reaktsiooni. Le Pen süüdistas MRAP-i "kohutavalt valusa sündmuse kasutamises inimeste segadusse ajamiseks". "Loomulikult ei ole Rahvusrinne Norra tapmistega seotud," ütles Le Pen.

Breivik oli väidetavalt olnud Norra islamiseerumist vastustava Progressipartei liige.

Inglise Kaitseliiga oli sunnitud tagasi lükkama ajakirjanduse teated, nagu oleks Breivik olnud nendega ühenduses.