Uue seaduse järgi ei ole juht kohustatud enam kõrvalrajal suunatulega märku andvat autot enda ette laskma. Kui midagi ei pea tegema, siis seda ka ei tehta. Vanasti üldiselt panin tule välja ja mind lasti vahele. Ilma probleemideta, vahel mõni ülbe siiski ei lasknud.

Praegu ei tee keegi enam vilgutavast tegelasest väljagi. Ma ei vaheta ju rada nalja pärast. Ikka selleks, et mul on vaja sõita ristmikult teisele poole või keerata hoovi. Aga kedagi ei huvita, sõidetakse ilma vahele laskmata. Mis siis, et seadus ei nõua, elementaarne viisakus juhtide vahel võiks siiski olla.

Mobiiltelefoniga ei tohi roolis rääkida - ei tehtud varem sellest seadusest välja, ei tehta nüüdki. Autoga sõites näen järjest ja järjest telefoniga rääkivaid juhte.

"Nõelumine" või "sõelumine" on uue seaduse järgi keelatud ehk siis ei tohi mööduda eesseisvast autost ja naasta oma sõidurajale. Nõelujaid ja sõelujaid üldiselt sellised liikluseeskirjad ei huvita. Sõidan üldisel 52-53 km tunnikiirusega linnas ja ma olen nagu post, millest lihtsalt suvaliselt mööda sõidetakse. Loomulikult naastakse ka oma sõiduritta ehk siis tehakse täpselt seda, mida üritatakse uue seadusega vältida.

Jalgratturid on saanud signaali, justkui nüüd oleks täiesti normaalne sõita kõnniteel. Päris nii siiski seaduses öeldud pole. Aga jalgratturid ülbitsevad inimeste vahel kõnniteel, sõidavad kiiresti ja nii lähedalt, olen mitu korda pidanud alla jääma. Samuti helistavad kõvasti kella, et ma tal ees ei oleks.

Kõige hämmastavam on aga see, kui avastasin, et vanemad ei pane lapse turvatooli autos rihmadega kinni, sest see segaks lapse magamist. Jah, see oli kõige üllatavam ning vanemad ei muutnud oma otsust ka peale minu selgitavat märkust. Kedagi sundida ei saa, aga soovitaks politseil siiski laste turvavarustust rohkem kontrollida.

Minu tähelepanekud selle lühikese ajaga on igal juhul kokkuvõtvalt sellised, et uusi õiguseid kasutatakse agaralt, uusi kohustusi üritatakse vältida. Aga eks kõik uus võtab aega ning igasugused kohustused nõuavad pikemat sisseelamisaega, kui õigused. Head ja turvalist liiklemist meile kõigile!