Ajaleht Latvijas Avīze teatas reedel, et agressiivsete sõnavõttudega tuntust kogunud Linderman esitati preemia saamisele kui vene šovinistliku organisatsiooni Emakeel esimees. See organisatsioon on vene keele riigikeele staatusse tõstmise toetuseks kogunud 10 000 allkirja ning kavatseb algatada selleteemalise refendumi, teatab BNS.

Lindermani šansid preemiat saada on tühised, kuid tema kandidatuuri ülesseadmine on riigikeelekomisjoni esimehe Andrejs Veisbergsi hinnangul "jultumus".

"Vene ringkondade sehkendamine vene keele ümber läheb järjest provokatiivsemaks, nad õrritavad lätlasi ja püüavad venelasi üles ässitada," tõdes Veisbergs.

Preemia laureaatide kandidaadid sõelub välja žürii eesotsas Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni OSCE rahvusvähemuste komissari Knut Vollebækiga.

Max van der Stoeli preemia asutati 2001. aastal. Selle suurus on 50 000 eurot. Preemiaga tunnustatakse rahvusvähemuste olukorra parandamiseks tehtud tööd. 2003. aastal pälvis van der Stoeli preemia Läti inimõiguste ja rahvusuuringute keskus.

Selle aasta 23. aprillil surnud Max van der Stoel oli aastatel 1993-2001 OSCE esimene rahvusvähemuste komissar. Tema survel pehmendas Läti riigikeeleseadust.

Lindermani süüdistati omal ajal üleskutsetes vägivaldsele riigikukutamisele ja riigikorra muutmisele, lendlehtede valmistamises ja lõhkeaine ebaseaduslikus omamises.