USA sisejulgeoleku ministeerium saatis lennufirmade juhtkondadele bülletääni, milles öeldakse, et on avastatud potentsiaalne oht terroristide poolt, kes võivad paigutada kirurgilisel teel inimestesse lõhkekehi või nende komponente, vahendab The Guardian.

Kuigi paljud lennuväljad kasutavad arenenud tehnoloogiaid, mis võivad näha läbi inimese riietuse, ei pruugi see tehnoloogia märgata pommi, mis on peidetud keha sisse.

Ekspertide sõnul võidakse lõhkekehad peita kõhtu, tuharatesse või rindadesse, nii et terrorist pääseb lennujaama kehaskanneritest paljastamata läbi. Lõhkeained nagu pentaerütritooltetranitraat (PETN) opereeritakse kehasse ja lastakse haavadel paraneda, mis muudab aine avastamise keeruliseks. Lennuki pardal saab lõhkeaine plahvatama panna süstimise abil.

Pomme peetakse eriti suureks ohuks Euroopas ja Lähis-Idas, kus kogukehaskannerid pole nii laialdaselt kasutusel kui USA-s.

Võimud teatasid telekanalile ABC, et „kõhupommid“ arvatakse olevat 28-aastase Ibrahim Asiri kätetöö. Viimane muutus USA tähtsaks sihtmärgiks pärast seda, kui ta üritas peita pomme printerikassettidesse, mis pidid lendama Jeemenist Chicagosse.

Samuti seostatakse Asirit Northwest Airlinesi lennuki ebaõnnestunud õhkulaskmise katsega 25. detsembril 2009. Siis oli pomm peidetud Umar Farouk Abdulmutallabi aluspükstesse.

On teada, et al-Qaida terroristid on pomme oma kehasse peitnud. 2009. aasta augustis hukkus Saudi Araabias Asiri vend Abdullah Hassan, kes üritas ebaõnnestunult tappa asesiseministrit. Pomm oli peidetud terroristi pärasoolde.