Esimeses lesbide, geide, bi- ja transseksuaalide diskrimineerimist puudutava raporti kohaselt, mida esitleti neljapäeval Strasbourg'is, on probleeme selles vallas enamusel 47 Euroopa riigist, vahendas BNS.

Dokumendis osutatakse, et EN-i liikmed peavad edaspidi vastu võtma hädavajalikke õigusakte ning hoolitsema ühiskonna suhtumise muutumise eest, et kindlustada seksuaalvähemuste inimõiguste järgimine.

“See on meie valitsusele väga tähtis signaal, muretseda veel kord homoseksuaalide inimõiguste ellurakendamise pärast,” ütles neljapäeval BNS-ile Leedu geide liiga esimees Vladimir Simoneko.

Leedut mainitakse raportis riikide seas, kus tekivad probleemid eneseväljenduse, soovahetuse ning nende olukorra kajastamisega meedias.

Samuti on Leedu ära märgitud 12 riigi seas, kus on keelatud või tekitatud tõkkeid seksuaalvähemuste ürituste korraldamiseks.

Samuti pööratakse dokumendis tähelepanu sellele, et Leedus üritati seadusandlikult keelata “homoseksuaalsete suhete propagandat”.

Ja Leedu on mainitud ka nende 25 EN-i liikme seas, kus samasooliste abielu või partnerlus pole võimalik.

Vaatamata kõigile mainitud probleemidele viitavad raporti autorid, et Leedu kuulub seitsme EL-i riigi sekka, kus on keelatud diskrimineerimine seksuaalse sättumuse alusel nii töölevõtul kui ka kaupade ja teenuste tarbimisel.

Samuti on Leedus, nagu veel 20 riigis – EL-i liikmetes olemas institutsioon, mis võtab vastu diskrimineerimist puudutavaid kaebusi.

Ka peetakse Leedus sallimatust, vägivalda või diskrimineerimist seksuaalse sättumuse tõttu kriminaalkuriteoks, aga homofoobseid ajendeid raskendavaks asjaoluks.