„Nendele, kes tunnevad ennast pettununa, et Keskerakond pole esitanud presidendivalimistele oma partei kandidaati, pean ma meelde tuletama, et ka Reformierakond ei seadnud üles oma partei kandidaati. Tõsi, nii Reformierakond kui ka IRL otsustasid esitada parteilise kandidaadi, aga mitte nende oma parteist,” rääkis Savisaar, “meie läheme sealt sammu edasi, et ületada lõhe parteide toetajaskonna ja erakondadesse mitteuskuvate inimeste vahel. Põhiseaduse järgi peab president esindama kogu kõrgema võimu kandjat – rahvast – ja olukorras, kus parlamendivalimistel ei osale sellest rahvast enam kui kolmandik, on Tarandi roll väga oluline,“ ütles Savisaar Keskerakonna pressiesindaja vahendusel.

Keskerakonna esimees tunnistas, et kindlasti ei pea ta Tarandit parteide vastaseks. “Tema ametniku- ja ka poliitikukarjäär on kinnitanud mehe sidusust erakonnapoliitikaga. Tarand ei too kaasa poliitilise süsteemi muutust, küll aga võib seda süsteemi tervendada ja puhastada. Tema perekondlik taust on tugevalt sotsiaaldemokraatlik – Andres Tarand oli selle partei esimees. Indrek Tarandi enda karjäär avalikus teenistuses on olnud tihedalt seotud IRLi tuumikuga ning Mart Laariga isiklikult.”

„Me oleme teinud Tarandiga koostööd võitluses uute töökohtade loomise eest ja inimeste väljarände leevendamiseks, toetasime Tarandi poolt hääletajaid Europarlamendi valimistel, kus isiklikult soovitasin – need kes mingil põhjusel ei saa hääletada Keskerakonna poolt – toetage Tarandit,” meenutas Savisaar. “Me teame, mida temast oodata ja mida mitte. Ta on siit. Rahvas teab tema isa Andres Tarandit, teab tema ema Mari Tarandit ja teab tema venda Kaarel Tarandit. Me kõik teame tema vanaema Linda Viidingut.“

Savisaare sõnul on Indrek Tarand maailmavaatelt mitmekülgne, mida riigipea peabki olema. “Ta ei ole ega saagi olla ainult Keskerakonna kandidaadiks, ta ei garanteeri Keskerakonnale midagi muud peale võrdse kohtlemise, mida meie valijad on ära teeninud ja millest neid aastaid on ilma jäetud.”

“Erinevalt Keskerakonda ja selle poliitikat välistavast Ilvesest on Tarand aga ka Keskerakonna poliitika mitmetes põhiküsimustes väljendanud kas poolehoidu või vähemalt mõistmist.” Savisaar kriipsutas eriti alla, et Tarand oli poliitik, kes majanduskriisi haripunktil toetas Tallinnas sotsiaalsete töökohtade loomist.

Keskerakonna esimees kinnitas lõpetuseks, et läbirääkimised Indrek Tarandiga jätkuvad. Teemat arutletakse ka laupäeval, 18. juunil Keskerakonna volikogu istungil, kuhu palutakse esinema ka Indrek Tarand.