Endine vasakpoolne mässuline Battisti põgenes Itaalia vanglast 1981. aastal enne kohtuprotsessi algust, kus teda süüdistati neljas mõrvas 1970. aastatel. Battisti ise eitab oma süüd, teatab BBC News.

Battisti mõisteti 1990. aastal tagaselja mõrvas süüdi, kuid 56-aastane põgenik väidab, et ta on Itaalias poliitilise tagakiusamise ohver.

Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva lükkas Itaalia väljaandmistaotluse tagasi jaanuaris, päev enne ametist lahkumist. See tekitas Itaalias suurt pahameelt ja suursaadik kutsuti Brasiiliast tagasi.

Berlusconi sõnul on Brasiilia otsus ebaõiglane Itaalia rahva ja eriti Battisti ohvrite vastu.

Itaalia välisminister Franco Frattini ütles: „Itaalia kavatseb viivitamatult käivitada kõik võimalikud õiguslikud mehhanismid, täpsemalt Haagi rahvusvahelise kohtu kaudu.“ Itaalia kavatseb Frattini sõnul taotleda otsuse tühistamist, mis Itaalia arvates ei ole kooskõlas rahvusvaheliste seadustega.

Pärast Itaalia vanglast põgenemist elas Battisti palju aastaid Prantsusmaal, kus ta alustas romaanikirjaniku karjääri, ning kolis siis Mehhikosse ja lõpuks Brasiiliasse.

Itaalia väidab, et vasakradikaalse organisatsiooni Relvastatud Proletaarlased Kommunismi Eest (PAC) endine liige on terrorist.