Kesknädala toimetaja Indrek Veiserik esitas presidendile järgmise teabenõude:

Soovime Teile esitada teabenõude järgmises küsimuses: kas Te saaksite edastada viited või allikad või dokumendid, mis kinnitavad, et tänane Vabariigi President Toomas Henrik Ilves on loobunud USA kodakondsusest ja tal on ainult üks, st Eesti kodakondsus. Soovime Presidendile jõudu ja tervist!

Toomas Hendrik Ilves on mitmeid kordi meedias kinnitanud, et loobus USA kodakondsusest 1993. aastal. Nii on ta vastanud 23.septembril 2002. aastal Eesti Päevalehe lugeja küsimusele “Mis garanteerib topeltkodakondsete lojaalsuse Eesti riigile?” järgmist:

“Lojaalsus riigile ei pruugi eriti sõltuda kodakondsusest, aga mina isiklikult loobusin USA kodakondsusest 1993. aastal.”

Kesknädal uuris juba eelmiste valimiste aegu Ilvese päritolu

Kesknädala päring tuletab meelde eelmisi presidendivalimisi, kus ajaleht Kesknädal tõstatas üles küsimuse Ilvese päritolu kohta.

“Kuidas smugeldati Toomas Hendrik Ilvese 1927. aastal Leningradis sündinud ema Eestisse? Kes oli selle lapse eestlasest isa? Kas selle operatsiooniga oli seotud ka presidendikandidaati kasuonu, toonane välisminister Hans Rebane,” uuris toonane Kesknädala peatoimetaja Allan Alaküla.

“Ilves on ise mitmetele inimestele rääkinud, et on vanaema poolest mitte venelane, vaid karaiim. S.o Krimmist Leedu suurvürst Vitautase ajal Põhja poole ümber asunud juudi päritolu rahvakillu järeltulija, kellest paljud veel hiljem asusid ümber Venemaa pealinna.

Karaiimid on tänapäeval võrdlemisi haruldane rahvuskild — näiteks 2004. aasta alguse seisuga elas Tallinnas ainult 4 karaiimi. Tervel Venemaal ja Ukrainas on silmatorkavalt haruldane ka Ilvese vanaema perekonnanimi Tshistoganova. Peterburi kandist annab internetiotsing Suurest Isamaasõja elusolevate veteranide nimekirjast välja ainult kellegi Anna Aleksei tütre Tshistoganova, kes on sündinud 30.11.1923.,” kirjutas Kesknädal 16. augustil 2006, vahetult enne presidendivalimisi.