„Dalai-laama avalik kõne toimub 17. augustil Vabaduse väljakul. See on mõeldud kõigile ja me loodame seal näha nii palju Eestlasi ja Tiibeti sõpru kui võimalik,“ rääkis visiiti ette valmistav Thubten Smadup.

Dalai-laama viibib 16-18. augustini Eestis Budismi Instituudi ja Riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel. Eestit külastab Tema Pühadus kolmandat korda (1991, 2001 ja 2011), teatas Budismi Instituut
pressiesindaja.

„Dalai-laama sõidab palju mööda maailma ja tal on sõpru igal pool, aga Eesti, Läti ja Leedu on erilised maad. Eestlaste toetus Tiibetile erineb näiteks USA, Suurbritannia, Kanada ja Austraalia omast, sest siinsed inimesed on samuti kannatanud kommunistliku korra ja repressioonide all. Eestlased saavad ilma seletamata aru, milliseid kannatusi peavad tiibetlased okupatsioonivõimude all taluma,“ rääkis Smadup.

Smadupi sõnul on mitmed riigikogu liikmed avaldanud toetust Tiibetile. "Kuna Balti riikidel on väga tugev ühine hääl Euroopa Parlamendis, siis ma väga loodan, et nad suudavad seal midagi Tiibeti heaks ära teha, kuigi selle visiidi käigus on dalai-laamal aega külastada vaid Eestit," rääkis Smadup.

Juulis 76 aastaseks saava dalai-laama tervis on Smadupi sõnul suurepärane ja kuigi ta loobus Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist, jätkab ta vaimse juhi ning Tiibetlaste eestkõnelejana.

Täna toimuvad kohtumised nii Riigikogu Tiibeti toetusgrupi, kui teiste asjaosalistega.