"Bin Laden pole ammu isiklikult al-Qaida operatsioone juhtinud, ent tema oli organisatsiooni sümbol ja ideoloogiline juht," märkis Kasekamp Delfile antud kommentaaris.

Terrorivõrgustik kindlasti tegutseb tema sõnul edasi ja kavandab mingisugust kättemaksu. "Samas on al-Qaida mõju juba kahanenud kui vaadata käimasolevaid revolutsioone araabia maailmas, milles äärmusislamistidel pole erilist rolli olnud," arutles Kasekamp.

"Ameeriklased olid väga frustreeritud, et nad ligi kümme aastat pole suutnud tabada oma vaenlast number üks, kuigi tema jahtimisse on panustatud tohutuid ressursse," tõdes Kasekamp.

"Sõda terrori vastu" paistis tema sõnul ameeriklaste jaoks olevat üha enam äpardanud ettevõtmine, aga nüüd näidati, et siiski on võimalik edu saavutada.

Kasekamp peab bin Ladeni tabamist president Obama jaoks väga suureks võiduks. "Ta on ameeriklaste silmis olnud nõrk juht ja tal pole olnud märkimisväärseid välispoliitika kordaminekud, aga nüüd on ta saavutanud seda, mida tema eelkäija, George W. Bush, ei suutnud," selgitas ta.

Sõda kestab edasi

Kasekamp hindas, et sõda Afganistanis kestab edasi. „See ei ole enam nii väga al-Qaidaga seotud ja on kohalike juurtega,“ sõnas ta. „Bin Ladeni tapmine sõja kulgu ei mõjuta.“

Kasekamp rääkis, et need ameeriklased, kes juubeldavad, ei arva, et nad juubeldavad liiga vara, sest nende jaoks on see olnud oodatud uudis juba ligi kümme aastat. „Neile tundus uskumatu, et maailma ülivõim, kes paneb kõik oma ressursid mängu, ei suuda tabada ühte inimest,“ rääkis ta. „See tekitas kõhklusi kogu globaalse terrorismisõja suhtes.“

Osama bin Ladeni tabamine annab Kasekampi sõnul ameeriklastele ja liitlastele enesekindlust ja optimismi juurde, et nad suudavad oma väljakuulutatud eesmärke täita ja see kindlasti aitab tõsta president Obama toetust.

Osama isiklikult enam ei tegelenud võrgustiku juhtimisega. Al-Qaida on rohkem võrgustik, mis on suutnud panna tegutsema ka palju üksikuid enesetaputerroriste, kes on lihtsalt saanud inspiratsiooni al-Qaida ja bin Ladeni tegevusest, kõneles Kasekamp.

Selliste üksikute üritajate kättemaks oma iidoli tapmise eest võib olla spontaanne, kuid see, mida rohkem kardetakse, mida al-Qaida ise kavandab, võib juhtuda alles nädalate või kuude pärast, prognoosis Kasekamp.

„Kui nad tahavad teha midagi suurejoonelist, siis see nõuab planeerimist,“ sõnas ta ja lisas, et kui viibida kusagil islamiriikides, siis ei ole ettevaatlikkus praegu liiast.

Osamast sai märter

Küsimusele, kas bin Ladeni tapmine ei ole terroristidele nagu punase rätiku näitamine härjale, vastas Kasekamp: „Härg on siin juba aastaid tegutsenud,“ ütles ta. „Need, kes ameeriklasi ja läänemaailma vihkavad, nende jaoks on Osamast saanud märter.“

Bin Laden saab tema sõnul nende jaoks ikooniliseks sümbolilaadseks kujuks nagu Kuuba võitleja Che Guevara. „Osama kindlasti on omandamas samasugust kuulsust või kuvandit laias maailmas,“ kõneles Kasekamp. „Seda ta tegelikult juba ka oli, sest maailmas on näiteks palju T-särkide tema piltidega.“

Kasekamp pidas võimalikuks, et USA suhted Pakistaniga muutuvad veelgi keerulisemaks. „Ega muidugi USA operatsioon ei oleks polnud võimalik ka ilma Pakistani luure abita,“ möönis ta.

Lühiajaline rektsioon on tabanud ka turge. Nafta hind langes ja USA dollar tõusis. Kasekampi sõnul see majandusloogikat ei mõjuta ja on pigem hetkeemotsioon, mis võib mõned päevad kesta ja ei mõjuta trende.